入門倉鼠飼養資料庫

626 回覆
251 Like 8 Dislike
我隻小灰霸好似非洲長跑選手咁瘦
我隻生腺瘤第2次翻發粒野大得好快
結果去手國界做,但今次好彩連引發腺瘤 腺體都清到
應該可以安心,第1次旺角做醫生都講第一次因為腺體未見到可能翻發
今次粒瘤爆出來,結果反而拉左2粒腺體出來,醫生可以好好清除
睇下醫生好,有冇問題或營養不良

有D可以自己留意

牙齒有冇過長

- 正常牙齒係帶黃(有鐵質)

- 正常鼻仔粉紅 (冇貧血) 貧血鼻色會白

- 鼠皮膚拉起有彈性 (冇缺水)
帶佢睇過 佢只係太揀飲擇食
淨係鐘意食瓜子同新鮮蔬菜
轉食 OXbow 之類合成糧

可以跟包裝方法去轉

或者
一日全雜糧
一日全合成

慢慢改成合成
我抽起晒瓜子同花生
個星期最多比一兩粒佢食
睇一次用左幾錢
Ok!介紹完我自己養過既鼠 我真係想講下佢既特性。。。

第一:三線鼠

我養過既三線鼠都係懶到爆 勁鐘意訓覺 每次見到佢地食飽就訓 訓飽就食 夜晚出黎跑下步 之後又繼續食 食 痾訓 我就好驚嘆 :哇 仲爽過做人
我建議呀 我建議炸下 新手可以養銀狐先 佢地一般都好乖好純 開頭有機會輕輕咬下你 你多啲拎佢出黎玩 上手 好快同你熟到

以下係我屋企3隻唔同既銀狐 都同我好close 好痴我 同埋好懶

小露寶同熊仔鼠呢 我認為比較難上手 好多都好神經質 小露寶跑得好快 而熊仔鼠好神經緊張 一有風吹草動佢地會即刻起身 望下周圍 會發呆 不過一樣可以用野食黎利誘佢地

我隻熊仔放出黎玩既相
醫生費一般250 ~ 300
藥錢另加

手術約3000起

但某珍XX獸
收費貴,醫生冇愛心
小白最初去對面海睇,醫生費貴唔在話
醫生大大按隻鼠個瘤,又大力掰開鼠口
隻鼠慘叫,仲話我隻鼠係Spoiled princess,我心諗仆你個街唔錫佢就唔俾
錢睇你,之後開張手術費近萬報價,我吊有錢都唔俾你

我睇開毛國界同旺角動物
呢兩間醫生有愛心同識講俾主人知乜事
珍XX獸在對面海開o左分店
我今日就係帶隻鼠睇完
診金加藥費 抗生素一支 佢感冒 埋單$750
之前我隻鼠要做手術切瘤佢預計費用都6000幾 仲未計要留院觀察下 住院要700蚊一曰計的 另外食物同鼠手術後要換既醫療材料都唔包 再另外計
佢鬼門關走一轉,睇到佢平安我真係好開心
邊間?
珍xx獸 西區
好仆街,下次去毛國界好過

馬醫生同黃醫生都好好
做慣倉鼠手術
上次醫生順手清肚仔粒肉粒都冇加錢
港島不如睇

dr hughs
我隻熊仔鼠成日訓到隻豬咁,撩佢都唔彩
有次試過趁佢訓教督佢,即刻咬到我流血
但平時點整點玩搓圓㩒扁都得
魚干仔對佢地身體好唔好 日日食得唔得?
冇乜必要唔好食
怕佢有細骨會傷到個囊
我隻熊佬鼠鍾意通屋跑 偷隻貓d雞胸食
最愛的唔知投左胎未
樓主可唔可以教下點樣養倉鼠,
以前養過但都過唔到兩年死哂

長毛熊仔鼠真係好得意,後面個尾有條裙,唔係間間寵物店都見到
想問點先敢抱隻倉鼠
我個隻會咬人 d牙勁尖 指甲長
我唔敢掂佢
(呀妹去左外國 要我代養 [/member]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞