入門倉鼠飼養資料庫

626 回覆
251 Like 8 Dislike
你隔住個籠餵多啲佢食野,等佢聞多啲你陣味
雖然人地話倉鼠唔認人,但我覺得慢慢比佢熟習左,又唔好太大動作嚇親佢,其實都唔會太惡
想問下大家邊隻糧較好?
幫朋友養過隻倉鼠一段時間
雖然佢成日製造好多麻煩
但慢慢都培養左啲感情
還比佢果陣超唔捨得

熊仔
養左依個肥婆成年啦 無時無刻都會呆左喺度唔郁
不過有時諗到第時佢走左我會點
我呢隻反而冇咬過我 但係平時都唔比掂 有野食搶 搶完就會走 好現實
你成日都放佢出黎玩?
其實唔洗點特別飼養 不過就有啲小細節可以留意下

你係寵物店揀倉鼠既時候 睇下外表有冇損傷先 咁多鼠放埋一齊 有打過架少免既 一般咬崩左少少耳仔 身體有少少出血 隻眼仔有冇紅腫 會唔會特別唔精神?
一般病鼠有一個好大特徵 就係佢啲毛係又疏又光滑 通常睇落已經好殘咁既樣 (有啲鼠天生係多油 果啲就真係睇得出純粹痴立立既毛黎)

另外就係外表睇唔到 但係天生身體有缺陷既 就都難避免啦 咁唔好彩揀到都冇辦法。。

所以我覺得你養鼠 買果時可以留意下呢啲野先 至少減低買左病鼠既機會
佢地好少番長毛嫁 但通常一番就一大堆 極速比人買哂 我之前隻白色長毛都只係網上買 買番黎都大大地 不過我唔介意
好詳細啊
咁食呢方面有冇咩特別要注意呢
買返黎比佢食既野佢有好多都唔食,想問下通常樓主會買啲咩野食/零食比佢地食
已經養咗鼠鼠都有十二年經驗左右啦
而家呢隻都年幾就黎兩年
仲有隻幾個月嘅黑熊仔
黑熊真係好難幫佢影相
新鼠多數食雜糧,建議慢慢轉oxbow個類合成糧
雜糧我習慣抽起花生同瓜子
一星期最多一兩粒當獎勵
為佢地身體好

發呆最好立即影相
養過兩隻灰霸 而家第三隻係小紫王 全部都係仔
係呀 你可以慢慢放隻手入去先 睇下佢會唔會衝過黎咬你先 唔會既話 可以比佢聞下你隻手啲味 熟悉下你 千祈唔好一下子好快速伸手入去摸佢 佢會以為你攻擊佢 嚇親佢 自然就咬你。
另外牙尖呢樣野就。。。
點樣牙尖法。。 倉鼠都牙尖。。不過要咬硬野嫁嘛 不過都可以磨牙既。
同埋指甲方面 指甲唔洗怕 好軟嫁炸

你多啲親手餵野食比佢 接近下佢先 佢戒備心冇咁重就好易上到手嫁啦
好多人都用oxbow呢個牌子既糧
但係啲鼠好多都唔鐘意食 因為太素
就好似人咁 一般人都唔鐘意食素 一餐裡面至少要有肉食 或者食下高熱量既野 倉鼠仔都一樣
但我承認我衰 因為太錫隻鼠 成日都比混合糧佢食 食到佢地好肥 因為我係獸醫診所買過oxbow 佢地根本食都唔肯食。。。
想知道點樣製造麻煩 你講得好搞笑 哈哈 我成日都話佢地係衰野黎 搞屎棍
好正 佢地呆左個樣係勁得意
留名冇壞
我成日都係I x rabbit 果啲度買生果乾 有香蕉 水果粒 不過多多地糖 唔洗成日餵 另外我比既 細倉鼠好鐘意食麥皮蟲 生既乾既一樣得 佢地鐘意到會搶
哇 !!!12年經驗
要係咁連拍 成大堆相裡面只揀到一張係睇到上眼既 其他要刪
點解可以成功逃籠

我閂唔實?
養過銀狐、小灰霸、長毛熊仔
銀狐係小學個陣養,個陣仲要唔知唔可以同籠...店員無講
好在真係無血案發生過,兩隻都平安百年歸老

小灰霸就好難上手...幫朋友養過一排

熊仔超級乖

不過對上一次養都十年前喇。倉鼠太短命,每次佢地要走我都喊好耐。我受唔到呢個隔兩三年就分別既刺激
OXbow有2種一種係平D 水泡餅咁外型
另一種係 貴D 條狀呢隻好食D 有紅羅白

你要轉就要下決心
不過我失敗......
現在我會混入去雜糧到每日俾佢地食 (貴個隻)
但最近發現佢地開始會食,希望慢慢可以改到
所以每日幾忙都會同佢地玩下
日子一日一日過,佢就咁一世
你可能會好多寵物,但佢只有你一個
我隻 小灰霸 5日上手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞