入門倉鼠飼養資料庫

626 回覆
251 Like 8 Dislike
建議金魚街間miss rabbit買
次次幫我隻肥妹買野都會望下啲鼠,都幾活潑
最起碼間鋪頭乾乾淨淨先
留名

建議下個post置頂啲宣導句子例如
一籠一鼠請勿合養
同埋
強烈不建議使用木糠墊材

我本身諗住去紅蘿蔔買
咁我兩間都去睇睇先
佢地要剪指甲 我見我隻小紫皇好長指甲了....
佢地要剪指甲嗎? 我見我隻小紫皇好長指甲了....
留名
新手準備養鼠
唔使呀

帶左佢番屋企啦
好可愛
佢好鐘意間屋仔
五六年前養嘅鼠...真係好得意 但我唔識同佢地接觸 養左三隻都唔痴我 淨係可以隔住望佢地
同埋其實佢地洗唔洗剪指甲?我上網睇又見過話要剪 太長會抓傷自己
隻衰野要人餵先去飲水
佢第一日番黎 我唔引佢佢唔出屋仔食野/飲水 佢會唔會唔識自己去飲嫁
邊間買架

好老啦

我都係倉鼠奴
不過佢哋都走曬好耐
呢個係佢哋開眼無耐之後嘅相嚟

養左兩年半既鼠鼠 前牌上左天堂

宜家養緊
上面巴打講o個間
本身諗住去紅蘿蔔但係佢Stock take緊, 唔賣鼠
btw, 巴絲們, 琴晚係我隻奶滋o係我屋企既第一晚
我個廳都熄晒燈比佢訓
但係我發現佢好似都無乜出過佢間屋仔 (水, 跑輪同野食係屋仔出面)
今朝番工前我又撩佢出黎, 用水拎住個飲水器佢先飲
好擔心佢唔識自己出去飲水+食野...
你再睇睇,新環境佢要時間
今晚睇下有冇屎,如果有屎,咁起碼知佢有食野
你餵o左飲水就唔駛擔心,正常佢地唔會飲太多水
我唔係太敢拎起間屋仔睇, 我諗佢食訓屙都o係入面
今晚等我清一清屋仔先
琴日食野都係我拎住個食物盤比佢 LOL

btw, 清潔籠既話係咪最好留番少少佢咬過既底料比佢?
初頭可以,熟o左之後唔駛
Thanks!!!
好想快D放工番去睇下隻奶滋..(佢個名..)
好擔心佢
各位養倉鼠嘅朋友千萬唔好比棉花鼠鼠冬天用啊~

布類製作就仔細觀察過佢唔咬/無纏手纏腳先俾佢地用,如果唔肯定用無底木屋啦 ,有底木屋十隻有九隻都會屙尿落去

盡量買番個溫度計,12蚊店就有,可以睇鼠鼠個環境幾多度,會唔會太熱/太凍,有得開暖爐/暖風機就開埋比佢地一齊吹,如果無就搵嘢包住放個暖包係籠底,特別佢訓覺嘅地方

祝各位的小倉鼠平安渡過冬天!
依家隻野成日捐入紙綿底訓
想問下係咪一定要比間屋仔佢地? 買籠嗰時佢冇包埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞