入門倉鼠飼養資料庫

626 回覆
251 Like 8 Dislike
我睇絲打你前面share話冬天買紙棉做底料 我想問下呢 咁洗唔洗加埋粟米砂? 我好怕臭
唔洗 每次底材用一種 唔洗混合
冬天,凍個幾日,我有落木糠(先用隔除塵粉) + 紙棉保暖
用廚房紙或者紙棉當額外比佢地保暖都得
即係小露寶就可以1齊養?
以前養倉鼠(唔記得咩品種,灰色)生完啲仔女住埋1齊又係打晒交
小露寶可以群居

但都唔確定會唔會出現打架既可能 始終都係人夾人 或者佢地咁岩都唔鐘意大家 合籠唔到都冇辦法可以試

我係扔隻襪仔比佢地取暖
個時先小學生唔知岩唔岩
你隻咁白真係好令人羨慕,我隻就嚟進化變色奶茶鼠
其實三線籠底面積最好有40x30, 熊仔鼠要有60x40, 愈大愈好,咁佢地會開心 d,個籠太細佢地會有壓力。盡量唔好用亞加力膠籠,好睇但通風差,好易生黴菌,皮膚/眼有事。跑輪 三線要17cm,熊仔要21cm,太細會弓背,對骨發展唔好。墊材唔好用木糠,可以用廚紙,墊底+自己搣條狀都ok . 食野可以食 oxbow 草圈,加少少mazuri 合成 糧磨牙,間中俾少少新鲜菜/幾塊燕麥當零食ok,冬天保暖可用暖包+毛巾包籠
熊仔鼠地盤意識好強,千祈唔好合籠,三線/小露寶要合籠既話 地方一定要大,同野食一定要夠,所以無時間照顧都唔建議合籠,佢地自己一個唔會悶,有你陪就得
我見好多Youtuber養都係用"整理箱".. 都係膠..
唔係話用鐵既, 佢會咬+會卡死咩...?
佢地用膠箱,但你會見佢地開左好多通風口,如果開得唔夠一樣會有問題。個人認為所以最好就係整理箱+足夠通風口
一般咬籠原因係地方太細有壓力,普遍街買既鐵籠都係屬於細+多層,亦都有卡死既風險,所以最理想既鼠籠係一層過,愈大愈好。
木係驚大塵?
我睇外國forum, 好多建議白楊木

幾好訓
倉鼠bb上月走左
仲記得佢好中意同我地玩
一放隻手落去就衝過黎
反轉個身合埋眼比我地掃個肚
買左隻勁精靈布丁
一返黎就周圍跑+肯爬上手
恭喜哂 圖呢 #p
係屋仔入面搵堆紙圍左自己, 睇唔到
粉塵加唔夠軟
有啲劣質會有木塊/木刺
令倉鼠受傷
今日買左隻倉鼠
見佢訓教 震下震下
唔知係唔係見凍定係發惡夢
已經比左d棉花比佢
間房空溫27度
唔好俾棉花
拎走左 跟住?
執咗隻小露寶嚟養,完全唔肯俾人掂
廁紙撕成一條條就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞