入門倉鼠飼養資料庫

626 回覆
251 Like 8 Dislike
開po有感 好多人都鐘意倉鼠 得得意意 但係好多時侯飼養方式又唔查下 以為放個籠 放個跑輪就搞掂 當中有好多細節需要注意 對於一啲準備養 初養倉鼠既巴絲 希望呢篇文對你有少少幫助 我唔係話完全熟悉倉鼠呢類既 但數數手指都有4、5年既經驗嚕 中間都有養過銀狐 小灰霸 熊仔鼠 以下會講下倉鼠籠、主糧、習性、品種、疾病同埋我個人同佢地相處既方式 (我會以我過往經驗黎分享 有啲係以前Google search落既知識 有啲係我養既時候發現既 希望有錯請更正 仲有 會有啲倉鼠圖片 希望認得出我既鼠既巴絲們高抬貴手 唔好起底 因為我啲鼠都有少少名氣 有啲粉絲follow緊

就講下少量品種先 我個人好鐘意銀狐 唔想一下子比大家睇咁多字 比個圖大家緩衝下先
銀狐:

呢兩隻係我既鼠 兩隻都係年幾前走左嚕 特登揀左佢地大蛋蛋黎比大家分別下 到底倉鼠既男仔同女仔點分呢 大家可以睇下張圖 兩隻鼠個下半身位都有兩大舊粉紅色漲卜卜既野 冇錯 果舊就係 大蛋蛋而女仔係點既樣呢?

下半身係完全平既 唔會突出一舊粉色又軟淋淋既蛋 (冇錯 呢隻都係我既鼠 佢係九月頭因為老 都走左了

不過! 唔突都唔洗咁快判斷係女仔既 有關天氣方面 如果天氣熱 男倉鼠個蛋蛋自己會露哂出黎散熱 凍就會收番哂入去 有可能唔明顯 或者直接睇唔到佢粒蛋蛋。 另外就係 年紀問題 。出世一兩個月未咁快見到蛋住既 不過都唔排除一啲鼠好細個已經分別得出係男仔 點解? 始終有啲蛋蛋會天生比較大嫁嘛

好似講左好多野咁
小灰霸啦:

又係我隻鼠既出現
點解佢地張張相都係度訓教嫁?冇錯 !倉鼠就係 廢 、懶 、玩!食飽訓 訓飽r痕 r完訓 得閒跑幾野咁啦 如果你想知點抱上手 我等等再講啊 ~
呢種就係舖頭賣得一向最平既鼠 叫小灰霸 大家好熟啦 不過 我有樣野要提下大家既:

有啲寵物店為左賺多果少少錢 就改哂啲野。改咩?
我發現 例如小灰霸品種名:楓葉鼠/小灰霸 但係寵物店會係另外既箱度擺大隻少少既小灰霸叫肥肥鼠 波波鼠?總之改左名 會比一般小灰霸賣得貴啲 同埋係假日 就會將價錢提高
例如平日係$25 假日變左$45 原因係初養倉鼠既人會以為係唔同品種 就有機會買左啦。但其實兩款唔同既名 都係同一品種鼠 當然 你照樣睇過想養大隻啲既鼠 你都可以照買 我建議可以平日去揀 會平啲

仲有好多品種既 例如雲石、小老母(小露寶啦 )、紫狐、金狐、熊仔鼠等等 如果你地想知道 我再講?

其實我唔知連登既人多唔多人熟悉倉鼠既野 同埋感唔感興趣 我打打下發覺自己好多字好唔慣 又驚冇人睇 如果你地想了解啲咩多啲 講我知? 我等等再介紹或者講經驗?

比張唔係訓覺既相你地睇
支持
你個陷家產係咪玩嘢?玩嘢入公廁!
你第一張相點影?
多謝 有養鼠?有冇咩想問 既然至少有一個人覆我陣間繼續出文啊
唔洗理佢 我已經即時block左
我兩隻手抱住 我男朋友係隔離幫我影既
細個養左隻金色毛既,好搞笑

btw 養鼠係咪要打孖養,單隻養會唔會悶親
唔得!!!呢個真係大忌 鼠係獨居 係會爭地盤 除左小露寶呢種 其他 包括熊仔鼠 一律都唔可以一齊養 下場一係咬傷流血 一係死 再唔係好到搞野係咁生bb 總之唔好打孖養
用紙棉我prefer 白色
因為如果佢唔小心咬傷自己
可以睇到有冇血
同白紙可以睇大小便有冇異常

熊仔鼠都好得意
你兩隻鼠個屁股都幾乾淨...
我2隻成日都黃屁股...........激死
我而家木屑同紙棉都唔再用嚕
好正 仲要原色長毛
我以前都有隻長毛 成日幫我清潔地下 (講笑
我夏天會scott 廚紙

冬天會加紙粒...
因為佢地成日都行番痾尿個位 有啲鼠本來好鐘意乾淨 定左一個位痾就係果個位 我果隻小灰霸 次次都要痾尿係跑輪度 最閉痾完照跑 我都激死?!

之前做完手術要帶頭罩
Lm
我兩隻都free style....四處來,教唔到 由佢,因為我每天都換洗
咁細個都有
我隻小灰霸好叻,D鼠糧唔o岩食就跳入 食物盆到痾尿
生左bb如何保護,避免滅團
醫生DIY ,但佢好叻即晚同我自己除o左
結果頭3日 日日同佢大戰,之後傷口埋好D先唔洗帶
唔好去搞D B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞