入門倉鼠飼養資料庫

626 回覆
251 Like 8 Dislike
之後用乾淨毛巾抹返乾
如果真係有異味或者污跡,咪用嬰兒沐浴露洗一洗佢, 之後過水過返乾淨
佢乾淨咪幫你慳返睇獸醫嘅錢
我諗住買依隻taobao籠 希望唔會太難洗
呢d 籠留意邊位𠝹唔𠝹手
𠝹手就用沙紙磨下
同要洗乾淨d ,新籠有時有脫模劑殘留
同會有啲膠粉
仲有會有木槺sip住係(la) 位度 要用野慢慢清 同埋橡筋易斷

後黎我又買左個類似

呢個有兩層 比佢爬上爬落 佢有個底可以拉出黎清個底盤 但木槺太多每次都會跌到周圍都係
唔洗驚我隻鼠好似卡住左跑輪度咁 佢好鐘意壓逼感 每隔一排就會搵新地方壓住自己 訓下覺食下野 果排就比佢搵到跑輪低
琴晚去寵物鋪見到有倉鼠走去睇下,有隻倉鼠匿左係玩具車仔度,個屎忽震震下好得意。之後問店員邊隻俾銀狐,佢伸隻手入籠話睇下邊隻先,我心諗得一隻,係就係唔係就唔係。點知佢一拎起個車仔,裡面原來有六隻鼠 。打開果下,我同隔離個小妹妹一齊「哇

但唔係一個籠只可養一隻咩?佢地又唔似有打交,各有各生活咁
打漏左

睇到一款倉鼠特別大隻,應該係熊仔鼠,而我比較喜歡體型大ge 類別。請問熊仔鼠會唔會難d 飼養?
玩具車?
係咪呢種

係紅x蔔見到有得賣 就買左比我屋企隻鼠哩埋
冇錯 一個籠只可以養一隻 但你諗下 倉鼠咁多隻 用具又多 寵物店冇可能一籠一隻咁比人揀 緊係成堆放哂入去 。 你好大機會會聽到吱吱叫聲 就係佢地打緊架同埋有鼠受驚嚇既叫聲黎
我每次聽到都會好心痛 曾經聽過人講 寵物店每朝開舖前 都會唔多唔少有鼠打架打死左 有崩有爛就拎去掉或者退貨 所以你見到拎得出黎賣 緊係多數完整無缺既小朋友。

又有另一個可能 初初番貨既都係一兩個月左右既細粒倉鼠 佢地爭地盤意識仲未好強 都仲可以放埋一齊 但當再時間耐啲 就奶哂野 會狗咬狗骨 唔係誇張 本來鼠就係會爭地盤爭野既動物黎
好似因為寵物店多數都係初生/幾個月, 所以未識打交/搶地盤?
同埋有時都會打嫁, 我有時行經旺角見到

btw想問多次, 因為想買鼠既話, 旺角邊間買好...?
巴打你識分熊仔同天竺鼠嘛?好驚我會get錯你指大少少既鼠係邊種 因為有時有賣小朋友既天竺鼠 佢地身型都仲細

我第一個post有比相講熊仔 你對一對係咪呢種 如果係的話 我個人 認為熊仔係難啲 我養過咁多隻都唔上手 最多係手食野
佢地多數啦 多數比較難熟 神經質 易受驚同警覺性好強既 而用品呢 同細倉鼠唔同 eg. 空間 跑輪 呢啲都要特別大 連活動量都多過人 好鐘意出黎玩 咬人好痛會流哂血 新手要注意呢樣啦始終係大型鼠
不過我都好同意你講 我都鐘意體型大既類別 好正嫁放上手 你再留意多啲 都幾多顏色揀 建議由細細粒佢地開始養起 建立關係左先。
Sorry唔知係咪我漏左 我每次一打打勁多字 打到攰諗住下次覆
我覺得冇話邊間好定唔好 你逐間睇 最緊要睇鼠外表 唔好揀到病鼠
前面有少少講左 一睇就見到啲毛立立令 好光滑好濕咁 果啲係病鼠 但又好驚你分錯毛色靚果啲係病鼠

再下一步你睇下隻鼠有冇好攰咁 冇黎精神 翻肚又腳震震果啲唔洗理 果啲係訓得好爽好正常既鼠

睇睇外表有冇穿有冇爛 都係果句耳仔有冇崩 (有機會曾經比其他鼠打架時咬到) 啲手腳 行動正唔正常 眼有冇紅腫

最緊要 最後一步你要同店員講試抱上手 如果佢係兜入面或者你手度已經痾爛屎 代表佢呢隻腸胃差緊 你買番去都兇多吉少 (腸胃唔好對鼠黎講係好大威脅) 咁既情況幾鐘意都唔好買
47*31*31籠養熊仔會唔會太細
熊仔鼠啲尿好(押) 佢地多數痾係角落頭位 你通風啲 同埋勤清潔應該冇咩大問題既 熊仔鼠好鐘意乾淨 成日清潔自己 只求佢唔好hi到啲尿上身 由其長毛熊仔
我番屋企再度度先。。
準備去診所 帶隻鼠去覆診
睇第4次
細個養小露寶 好鬼惡 唔多上人手 一見手就咬
唉自從佢哋走咗就唔敢再養了
我餵食方面之前一直都係用啲雜糧
所以我認為呢方面我唔好比意見你 有巴絲比左意見同例子 你試下跟住買啊
瘤,好突發
第5~
初黎既鼠 都會對陌生環境好緊張
你將一切設置好之後 你將成個籠放係暗黑既地方 又或者比塊布微微蓋住籠 比佢有番啲安全感 大概一兩個禮拜 盡量唔好嘈佢

記得要比啲洞穴既野佢地哩埋 倉鼠好需要安全感 最鐘意搵洞捐。

我認為底材可以比厚少少 製造一個挖野既環境比佢地 佢地會挖 會撥 會好開心。

新黎既鼠頭幾次清潔 可以將佢地前一次少部份既底材搬落新底材混埋一齊 比佢地聞到係自己既味 唔會咁驚

每次放水樽要試下係咪真係出到水 水樽唔同擺位會有機會係咁滴或者點極都唔出水 呢樣要注意
我而家呢隻感冒囉
佢係我表弟衝動買 買完唔識養 比我果時我已經發現到感冒
我之前就有隻生瘤
感謝巴/絲打!
我會留心D check清楚, 希望自己養得掂
我會記實你既tips你揀倉鼠, thanksssss

熊仔鼠世界第一
Btw 我覺得唔難養 只係要大啲既籠
不過性格真係好難講
曳起上黎真係由朝嘈到晚 咬到爆血又試過
我之前呢隻乖到比醫生剪牙都唔反抗
慳返唔少麻醉錢
旺角好多間伏架
例如便x 龍x樂園 rxxxit嗰啲
早排追po見有人話買過病鼠
其實黑唔黑好易睇
有啲勁細個箱仔有幾十隻鼠 啲鼠細到根本bb嚟
甚至你留意吓會見到啲鼠喺度打交 喺度叫
就千祈唔好喺嗰度買啦
㨂啱舖頭就跟返樓上巴打教你咁check啦
祝你帶到隻健康嘅鼠鼠返屋企
利申:啱啱買完鼠所以上網search過吓
我都唔敢養小露寶。。。
唔會考慮 哈哈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞