[TVN年尾壓軸新劇]《鬼怪 - 孤單又燦爛的神》劇情討論區 (2)

824 回覆
133 Like 8 Dislike

yes就係呢個問題 唔通女主拔完劍就即刻唔記得咗金侁咩 點都會試下召喚佢掛
覺得九年後呢個設定有d奇怪

我係度諗佢喺沙漠最後係差唔多一圈 去返植物嗰度 先再被成功召喚
呢樣會唔會關事?
所以池恩倬九年間一定都吹過蠟燭 但唔會召喚到金信

應該唔記得咁樣可以召喚
如果記得既話係天台個陣金信第一次出返黎個陣池恩倬就會知係金信

金侁消失左咪即刻抄底係筆記
分分可能一開始連抄左筆記既事都唔記得啦

我係度諗佢喺沙漠最後係差唔多一圈 去返植物嗰度 先再被成功召喚
呢樣會唔會關事?
所以池恩倬九年間一定都吹過蠟燭 但唔會召喚到金信

應該唔記得咁樣可以召喚
如果記得既話係天台個陣金信第一次出返黎個陣池恩倬就會知係金信

呢家池恩倬係連做咩寫左筆記都唔記得
同埋要召喚鬼怪唔係要求佢幫手/諗起佢先有用咩?
加上金信返黎個陣佢地之前簽落個張寫燒左
會唔會要係張寫上既情況下召喚佢先返到黎

應該唔記得咁樣可以召喚

池恩倬忘記所有同金侁有關既回憶
所以唔記得點召喚
淨係知道自己寫低左佢個名同新娘
之前簽果張契約書寫左
每年落初雪果日乙(金侁)都要應甲(恩倬)召喚出現
應該係咁岩九年後落初雪果日吹蠟燭咪召喚返佢出黎

另一個預告 今次又撞車啦
係咪要9字尾嘅歲數先召喚到呀?
睇曬十四集 片頭首歌夠竟幾時出
睇曬十四集 片頭首歌夠竟幾時出

出左啦 拉上少少睇
雖然係有鋪排
信、餐廳、遺書
但咁樣九年後
先唔講九年後仍然服裝科技外貌仲係咁
咁無啦啦召喚又返到黎
一返黎又嘻嘻哈哈呼風喚雨真係好鳩

same

其實依套劇成日都係咁
次次係結尾都整個高潮
然後下一集又雲淡清風咁帶過
eg 見到劍 拔劍 三神同金信見面
成日下一集個情緒都銜接唔到
難怪播完13集要停播 至少有一個星期沉澱心情
如果前一日搞到要生要死 第二日眨下眼又返返黎真係wtf
第三版預告又係車禍

屌你唔好黎個BE阿

比我開開心心過埋果新年好嘛
編劇可唔可以順應民意happy ending ar

套劇唔係先拍後播咩
點解人人咁想he
我反而覺得he定se都無所謂 只要唔好爛尾就得
會唔會女主角 見到墓碑有孔劉個樣就諗番起佢

消除哂所有人對佢既記憶
所以德華唔會幫佢起墓碑

消除哂所有人對佢既記憶
所以德華唔會幫佢起墓碑

德華唔幫佢起
咁都本身都仲有之前既墓碑係加拿大既

不過唔知會唔會神既威能 令到連個墓碑有無消失就真
點解人人咁想he
我反而覺得he定se都無所謂 只要唔好爛尾就得

因為大家追左咁耐
想佢地開開心心個埋尾都好正常既
一諗到SE 就會連自己情緒都會影響埋變到好sad
以為金冼消失會同佐為咁會永遠消失,點知
咁消失黎做黎

都預左唔會咁就消失喇
咁消失黎做咩

佢本身係可以安息消失於無形
不過佢向神祈求化成雨同初雪
所以佢先係虛無果到9年
咁消失黎做黎

都預左唔會咁就消失喇

仲有三集 永遠消失就冇得做
覺得今集好奇怪
女主角本身見到金信冇好感
幫完佢傾廣告成功即刻發哂姣咁 變得好突然
仲有天台個蛋糕吹熄完又唔拎走
金信喺現實又繼續有鬼怪能力

池恩倬忘記所有同金侁有關既回憶
所以唔記得點召喚
淨係知道自己寫低左佢個名同新娘
之前簽果張契約書寫左
每年落初雪果日乙(金侁)都要應甲(恩倬)召喚出現
應該係咁岩九年後落初雪果日吹蠟燭咪召喚返佢出黎

召喚應該要求助加吹蠟燭先成立到?
所以九年來 即使女主有吹蠟燭 但無求助 都召喚唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞