[TVN年尾壓軸新劇]《鬼怪 - 孤單又燦爛的神》劇情討論區 (2)

824 回覆
133 Like 8 Dislike
有一part德華話要結婚 跟住金秘書話一直都等緊德華體會人間嘅情感 之後德華個樣勁認真 好似金秘書講俾神聽咁
btw歸於虛無唔係灰飛煙滅咩 點解你地講到會轉世咁
我幾中意個結局
無論睇幾多次鬼怪死個時個場喊戲
金高恩都真係冇得輸 痴線 喊到真既咁
真既都冇咁入心入肺
睇完真係會好撚sad 加埋首歌好似我個心都空左

其實孔劉嘅喊戲都好有感染力
睇番茶室恩倬走嗰下
孔劉嗰種震驚>不捨>無助>歇斯底里
個人認為係佢成套劇入面做得最好嗰幕
無論睇幾多次鬼怪死個時個場喊戲
金高恩都真係冇得輸 痴線 喊到真既咁
真既都冇咁入心入肺
睇完真係會好撚sad 加埋首歌好似我個心都空左

其實孔劉嘅喊戲都好有感染力
睇番茶室恩倬走嗰下
孔劉嗰種震驚>不捨>無助>歇斯底里
個人認為係佢成套劇入面做得最好嗰幕

金高恩同孔劉嗰場喊戲真係做得好好
身為觀眾都可以感受到嗰種對命運嘅無奈
搞到自己都喊埋一份
今日睇左第一集 母女分別果度感動死了
btw唔明點解女主會自稱鬼怪新娘
今日睇左第一集 母女分別果度感動死了
btw唔明點解女主會自稱鬼怪新娘

因為佢條命係鬼怪救,注定做鬼怪新娘幫鬼怪拔劍
同埋由細到大D鬼都灌輸佢係鬼怪新娘呢個message比佢

明白曬
有無人覺得原先版本既round and round 好聽好多

覺呀 唔知做咩唔搵番之前個原唱嚟唱

Round and Round原本只係得51秒嘅BGM嚟,CJ 知道首歌出全版一定Hit硬,唔想俾唔出名嘅原唱韓秀智攞彩,就俾咗自家歌手Heize接下面個段

之後咪變咗而家咁不倫不類,而家係排行榜頭幾位,但係評分得1.9/10咁上下
有無人覺得原先版本既round and round 好聽好多

Round and Round原本只係得51秒嘅BGM嚟,CJ 知道首歌出全版一定Hit硬,唔想俾唔出名嘅原唱韓秀智攞彩,就俾咗自家歌手Heize接下面個段

之後咪變咗而家咁不倫不類,而家係排行榜頭幾位,但係評分得1.9/10咁上下

咁撚on9
留名
有一part德華話要結婚 跟住金秘書話一直都等緊德華體會人間嘅情感 之後德華個樣勁認真 好似金秘書講俾神聽咁
btw歸於虛無唔係灰飛煙滅咩 點解你地講到會轉世咁

我既理解係
歸於虛無=可以死=安息=飲茶失憶=輪迴
即係同使者懲罰完左一樣
鬼怪都係一種懲罰/賞賜
但只係因由唔同 再有做鬼怪/使者既分別
最尾冇左德華, 好唔慣

同埋唔明有飲茶同冇飲茶有咩分別, 王黎同sunny冇飲再世都記唔番野, 女主冇飲又記得

使者同sunny無飲應該係bug嚟
其實應該佢地係有飲但唔記得影

使者茶都冇斟 懷緬過去就拖手走
如果有飲應該係咁2都做下樣

我覺得可能係Sunny懇求下既副作用
如果記得 結局只會相遇短暫等待漫長 重蹈覆轍
同做唔到鬼怪一直求重遇時既幸福
或者純粹等價交換 呢世佢兩個記得曬所有過程
換下世重新開始 亦都應許曬佢地所求

懇求大致內容:
希望下輩子
以等待短暫相遇漫長的緣份
即便沒有藉口 也可以見面的面孔 --所以一樣樣
偶然相遇 可以互相問候的關係
希望用一直正確答案的愛情見面

呢part果種無奈真係呢
有一點唔明係點解地獄使者同女主講佢係第一次人生
但男主又話n世紀前已經見過女主

btw岩岩又睇多次結局
第一次係同人一齊睇冇咁投入劇情
岩岩自己一個再睇感受仲深左 成個人好空虛啊

btw岩岩又睇多次結局

金侁n世前預見未來見到女主角姐嘛

btw岩岩又睇多次結局

金侁n世前預見未來見到女主角姐嘛

原來係咁 我以為係見到上一世既佢

枉我仲期待左首歌咁耐
對上一套韓劇係浪漫滿屋

呢套真係不得了

我早上睇完15/16 晚上又睇多次 真係CLS

枉我仲期待左首歌咁耐

套劇好多歌都好正喎~

Stay with me 正到一個點呀 我LOOP左幾日了

枉我仲期待左首歌咁耐

套劇好多歌都好正喎~

Stay with me 正到一個點呀 我LOOP左幾日了

我都覺Stay with me 超正 近排loop緊I miss you 同heaven

枉我仲期待左首歌咁耐

岩先聽,完全聽得出係2個人唱。HEIZE好唔夾首歌
https://www.youtube.com/watch?v=AV_LiNTSYXE
終演PARTY 孔劉好得意

男神

枉我仲期待左首歌咁耐

只係loop開頭果51秒

枉我仲期待左首歌咁耐

只係loop開頭果51秒

上youtube聽人地cut個51秒變3分鐘版本仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞