[TVN年尾壓軸新劇]《鬼怪 - 孤單又燦爛的神》劇情討論區 (2)

824 回覆
133 Like 8 Dislike
樓上有巴打話第一集已經劇透左個結局係邊到?
我翻睇一次都見唔到
正評 劉寅娜好正
https://m.douban.com/movie/review/8306419/

仲中緊毒連大陸網都唔放過

呢個人寫個結局分析好詳細 簡體字大家參詳下

係好詳細不過論點有點格硬黎

都係開心下姐
佢提到天使同三神奶奶學生妹對話
呢兩個點我都未諗到點解
天使提過好多次唔會冇含義
連德華講過楓葉=回憶一次都係重要契機
所以佢呢個解釋又幾接受到
唔知特輯會唔會有解說呢

好欣賞佢咁堅毅翻查咁多典故
同留意到咁多我翻睇第三次先發現既野
到底佢會睇左幾多次

想講呢段花絮
係高恩仲住係酒店個陣
未開機個陣孔劉幫佢係成檯蠟燭到影相
係咁好誇張講:嘩好靚,點解咁靚嘅? 之類
好似唔知邊個講左句:天使好似除左靚都無第二樣啦

https://youtu.be/BPGKjMkVrhg
1:25開始

btw 呢篇野提供左一個思路嘅其實
佢入面啲point未必每個都岩
但如果淨係講呢幾樣
1.點解三神奶奶會咁厚待恩倬媽媽?
2.點解三神奶奶講完神唔係好人之後恩倬媽媽會話同某人好似呀
3.恩倬嘅出世點解會三神奶奶覺得特別幸福?
4.密碼1004
5.未婚懷孕女子嘅象徵(呢個無咁隱晦,多啲人會聯想到,畢竟韓國好多人信耶教)

如果唔從要參考太多典故
純粹由編劇想像力比較豐富同浪漫呢點去諗
可能恩倬嘅設定本身就係天使
係神(某人)同人(恩倬媽媽)嘅結晶
但神嘅子女無理由下下都可以降生人世
所以先要未出世連名都未有就要收返上天
呢個係本來佢注定嘅命運

或者係三神奶奶對於鬼怪嘅憐憫
想佢搵到佢嘅新娘
所以對恩倬媽媽俾左個提示
叫佢出事嘅時候記得祈禱
或者有神會黎救你

呢個係三神奶奶對鬼怪嘅提問
「你祈求咁多年嘅幸福,我而家擺左係你面前啦,你打算點做?」
而恩倬媽媽嘅意志個一刻戰勝左命運,而鬼怪都對提問作出回答,為自己搵到天使,可以照亮佢孤單人生嘅燦爛
睇黎女主真係天使 會唔會特輯開估呢
有無人翻睇第二次鬼怪?我真係想翻睇多次 又驚太瘋狂
而家日日聽ost黎解空虛
睇完鬼怪的巴絲,依家睇緊咩劇?

新劇唔吸引 返睇緊舊劇 沒關係 是愛情~

沒關係正 好好睇

沒關係正 好好睇

呢套係我最愛既韓劇
I miss you 呢首ost真係好高質

沒關係正 好好睇

呢套係我最愛既韓劇

我都係 我記得我睇曬沒關係都好失落
但而家鬼怪同沒關係係心目中平排

stay with me都係
日日loop
有無人翻睇第二次鬼怪?我真係想翻睇多次 又驚太瘋狂
而家日日聽ost黎解空虛

我試過返睇 但隔太近睇會冇感覺
諗住等半年後唔太記得d劇情再睇

stay with me都係
日日loop

background music 都好好聽
https://www.youtube.com/watch?v=Rb-r8cADziE&index=10&list=PLBkMtitivadzGm72imNP8XP3fUthbEOyU
我諗呢半年內都唔會再有一啲好睇或者好吸引嘅韓劇出街,大部份都係啲普普通通題材嘅愛情劇

Off-topic一下,呢一年事前製作嘅韓劇似乎除咗太陽的後裔之外其他全部收視仆直,連李英愛出山都唔例外
今晚有特別篇睇好期待
今晚有特別篇睇好期待

沒關係正 好好睇

睇完舉重妖精金福珠

沒關係正 好好睇

睇完舉重妖精金福珠

好無睇?
我睇緊藍海

有冇人知呢個係邊個
點解會用孔劉個樣整左個墓,唔知幾多年出世但係係1801年死左?
硬係覺得好奇怪

有冇人知呢個係邊個
點解會用孔劉個樣整左個墓,唔知幾多年出世但係係1801年死左?
硬係覺得好奇怪

掉轉 1081~?

有冇人知呢個係邊個
硬係覺得好奇怪

掉轉 1081~?

因為掉轉1081就係鬼怪出生既秘密
永生

沒關係正 好好睇

睇完舉重妖精金福珠

覺得校園生活好正 同女主男主互動好得意
這些機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞