[TVN年尾壓軸新劇]《鬼怪 - 孤單又燦爛的神》劇情討論區 (2)

824 回覆
133 Like 8 Dislike
我比較好奇 如果神比金信揀
依一世伴恩倬終老 下一世無晒記憶 可能再相遇 可能唔相遇
或者 以鬼怪形態陪伴恩過四個人生

我覺得佢會揀後者
然後過咗4世之後又對神呼天叫地
金編真係好勁 咩點都可以喊一餐
老婆婆同戰死老公公見面個度 明明都冇咩感同身受
但都喊左
四個人生意思即係咩?一個人有四個人生 ?好最壞去到最好? 但每次既死都可能冇轉樣?傻仔睇完都唔係好明。求大佬解讀
四個人生意思即係咩?一個人有四個人生 ?最壞去到最好? 但每次既死都可能冇轉樣?傻仔睇完都唔係好明。求大佬解讀
四個人生意思即係咩?一個人有四個人生 ?好最壞去到最好? 但每次既死都可能冇轉樣?傻仔睇完都唔係好明。求大佬解讀

https://zhidao.baidu.com/question/1643042733001881740.html?qbl=relate_question_0
百度來
其實都唔算好爛尾吖
只係最尾完個幕個心突然好空虛

我覺得佢會揀後者

一定係咁
宜家金信都揀左唔投胎都要做不死身等恩倬召喚返佢
恩倬一開始就講左,係悲慘既愛情
唔知點解覺得阿使同sunny轉世之後好鬼sweet

我覺得佢會揀後者

一定係咁
宜家金信都揀左唔投胎都要做不死身等恩倬召喚返佢
恩倬一開始就講左,係悲慘既愛情

千年不滅既悲傷愛情
呢個結局完全呼應返個劇名
咁都爛唔係掛
但都喊左

金編寫呢啲亡者故事都好有意思
肇事司機 金侁幫過既律師 急症室醫生 媽媽同女
盲人同導盲犬 老公公老婆婆 有錢佬同司機
寫左好多種唔同既感情 命運同生死觀
睇落同主線冇關係但又呼應返主題
但都喊左

最深刻係恩倬媽個同學。。。。。。

我覺得佢會揀後者

神心諗明明自己揀,次次都怨我
其實都唔太爛喇
大家初初以為王黎同金善條line冇好結果 反而結局好似佢地開心過金侁同池恩倬
其實都唔太爛喇
大家初初以為王黎同金善條line冇好結果 反而結局好似佢地開心過金侁同池恩倬

金侁同池恩倬我覺得算係bad ending
同時說明人難逃一死 生死有命
反而sunny同使者真係好正
送sunny上路個part真係喊左出
我想講依套野啲鏡頭同fx做得非常之好
Color grading都好正,劇情一般
最尾兩集完全帶出當初鬼怪堅決要拔劍安息歸無既心情
感覺埋尾好趕 sunny同使者都有得sweet下
鬼怪等左六十年相遇 咁就完
睇完鬼怪 認真學到人生道理 劇情 演員演技真係好好 重有插曲好到位 又好聽 睇過咁多戲鬼怪真係我心目中係神劇

睇完中字仍然覺得最尾個30分係多餘 用黎包裝bad ending 既happy ending
其實都唔太爛喇

轉世之後好sweet好正呀
但都喊左

最深刻係恩倬媽個同學。。。。。。

我都係 果幕喊撚左出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞