[TVN年尾壓軸新劇]《鬼怪 - 孤單又燦爛的神》劇情討論區 (2)

824 回覆
133 Like 8 Dislike
睇完14集好想同人瘋狂討論但好多fd都未睇 可唔可以happy ending ar

專登同fd同步睇
好多點好值得深究 好多位都呼應
一方面好想happy ending
一方面好驚爛尾
睇完14集好想同人瘋狂討論但好多fd都未睇 可唔可以happy ending ar

有時夾硬砌做Happy Ending反而會唔好睇

連李棟旭都咁講

今世條命已經生到係永遠唔會死嘅地獄使者,見住Sunny老死咪又係另一種傷痛
有新既第15集15秒預告
http://www.koreapopnews.com/2017/01/dokebi-15.html?m=1

神果時講過
呢道打開受傷世界既門佢冇閂好
之後仲偷笑 以為會成全佢地
但依家全世界講再見

有時夾硬砌做Happy Ending反而會唔好睇

連李棟旭都咁講

今世條命已經生到係永遠唔會死嘅地獄使者,見住Sunny老死咪又係另一種傷痛

三神奶奶係佢地第一次相遇果時
已經講過雙方都要為此負出沉重代價

如果咁換到下世可以一齊
咁都未嘗唔係好事
但Sunny有講過自己呢世係第4世 咁仲有下世咩
不過三神奶奶講過 第幾世其實都應該被珍視
好亂啊
有新既第15集15秒預告
http://www.koreapopnews.com/2017/01/dokebi-15.html?m=1

神果時講過
呢道打開受傷世界既門佢冇閂好
之後仲偷笑 以為會成全佢地
但依家全世界講再見

神仲話過會企起使者個邊架

咪係囉
企佢果邊點解要佢地分開
但使者係咪要一直做 無機會唔做
唔通sunny死左一齊做使者
咁咪永遠一齊
無限FF中
但好耐之前提到有個使者接番前世老婆一齊走佬
最後冇提到捉唔捉得番同有咩懲罰
係咪伏筆黎

Btw其實應該用pink定violet
講劇透同推敲劇情
之前RM睇開粉
但呢邊我一開頭禁錯紫紅
睇完有少少唔明 點解金侁會係九年後無啦啦走返出嚟?即係話女主角係個九年入面都無吹過蠟蠟定點
睇完有少少唔明 點解金侁會係九年後無啦啦走返出嚟?即係話女主角係個九年入面都無吹過蠟蠟定點

其實今集冇解過
女主好似有再叫救命
所以先再出現番
佢第一次感應同召喚到都係叫左救命先再吹
29亦可能關事
話9係最接近完整既數字
即係女主今年會再遇危險
亦會再比使者發現再想帶走
可能15秒預告就係咁
睇完預告表示:
我唔信係SE呀
唔通使者同sunny要be
唔通使者同sunny要se
睇完第十四集好多問題
女主呢九年都無想起過男主/吹過蠟燭?
明明話男主歸於虛無 做乜又可以被召喚?

好希望係happy ending 但唔想因爲咁搞到劇情牽強而爛尾

利申 最想使者sunny cp happy ending
睇完第十四集好多問題

好希望係happy ending 但唔想因爲咁搞到劇情牽強而爛尾

好似係冇歸到虛無
因為佢同神講佢要化成雨、初雪
所以神將佢困係現實同虛無中間
永遠咁痛苦落去 你見佢係咁係雪度行
睇完第十四集好多問題

好似係冇歸到虛無

但無理由九年女主都無想起男主/痛心/吹蠟燭?
男主想化為雨、初雪都係為左同女主既約定😭😭
睇完第十四集好多問題

好似係冇歸到虛無

嗯佢自己選擇唔安息
求神比佢做風雨初雪 咁可能神應許
所以佢初雪會可以出現再應約
但三神奶奶講過佢呢個決定不智
睇完第十四集好多問題

yes就係呢個問題 唔通女主拔完劍就即刻唔記得咗金侁咩 點都會試下召喚佢掛
覺得九年後呢個設定有d奇怪
使者同sunny真心好sad
雖然我覺得如果一齊下一世再相遇 未嘗唔好 就好似預告sunny咁講 短暫嘅等待迎來長長久久嘅緣分
希望地獄使者唔知做夠幾多年就可以投胎啦
睇完第十四集好多問題

yes就係呢個問題 唔通女主拔完劍就即刻唔記得咗金侁咩 點都會試下召喚佢掛

我係度諗佢喺沙漠最後係差唔多一圈 去返植物嗰度 先再被成功召喚
呢樣會唔會關事?
所以池恩倬九年間一定都吹過蠟燭 但唔會召喚到金信
雖然係有鋪排
信、餐廳、遺書
但咁樣九年後
先唔講九年後仍然服裝科技外貌仲係咁
咁無啦啦召喚又返到黎
一返黎又嘻嘻哈哈呼風喚雨真係好鳩
由奶酪開始睇金高恩
覺得佢演技幾自然討喜
到鬼怪呢兩集嘅喊戲
真係比佢打動到 嗰種錐心之痛
佢好識運用小動作去建立個角色
成套劇最好戲就係佢
雖然係有鋪排
信、餐廳、遺書
但咁樣九年後
先唔講九年後仍然服裝科技外貌仲係咁
咁無啦啦召喚又返到黎
一返黎又嘻嘻哈哈呼風喚雨真係好鳩

科技呢啲唔講啦⋯始終韓劇⋯⋯budget呀製作時間呀
但十四集完全無交代過點解可以番番現世
仲要番到黎仲有鬼怪嘅能力 呢下真係⋯⋯
咁嗰消失嘅九年究竟有咩意思?
剩低兩集都唔知解唔解到
有冇人同我一樣好鍾意聽金秘書講野 唔知點解好有節奏感
啲老師如果上用堂用佢把聲教書 我依家應該入左kongU
片頭終於出左
https://youtu.be/M1OJ2LdrRy4
今次AM 抵讚
都幾快出左隻歌
睇完第十四集好多問題

我係度諗佢喺沙漠最後係差唔多一圈 去返植物嗰度 先再被成功召喚
呢樣會唔會關事?
所以池恩倬九年間一定都吹過蠟燭 但唔會召喚到金信

應該唔記得咁樣可以召喚
如果記得既話係天台個陣金信第一次出返黎個陣池恩倬就會知係金信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞