[TVN年尾壓軸新劇]《鬼怪 - 孤單又燦爛的神》劇情討論區 (2)

824 回覆
133 Like 8 Dislike
我覺得好okay唔算太爛
依個ending係估唔到既

無諗過兩個都死 喊死我
最尾三集飛住黎睇
得啲搞笑位睇一睇
喊死我
share下圖先

都算係happy ending 丫
冇野追好空虛
過二日開返生肉黎睇順便cap圖先
金信好撚慘啊,就算池听晫果有三世都咁好彩遇返金信,但到最後一世池听晫死埋,金信都仍在世啊!
十六集頭一直喊到落尾
而家眼睛好痛點算
但池恩倬死我真係完全無諗過
反而估到個名薄係金善
播曬成套喇以後星期五六點算好
金信好撚慘啊,就算池听晫果有三世都咁好彩遇返金信,但到最後一世池听晫死埋,金信都仍在世啊!

仲要連妹同朋友都死咗

仲要連妹同朋友都死咗

到最後神都係要玩鳩佢

同埋金信唔會老 咁隨著時間流佢地逝咪會變姊弟戀嫲孫戀囉

仲要連妹同朋友都死咗

到最後神都係要玩鳩佢

似個神由扶助王黎上位開始直到尾都玩9佢
睇完 喊死左
睇尾個幾集一直覺得點解話就話過左9年 or 30年
但d人ge 衣著同環境都冇變過 呢度有d 膠
啊~~~~依個結局雖然都係HE
但睇完硬係覺得好SAD咁
恩倬點解要死 雖然明白人總有一死
但如果好似SUNNY或者使者咁走 先會覺得HE
金信好慘啊!!!
仲有30年後勁想見到德華長大成人未架嘛!都唔出現!
反而勁鍾意使者sunny既結局 離開同下一世見面都非常完美

今集真係喊足咁耐.....

仲要連妹同朋友都死咗

以為最少有使者陪佢
點知最後都走埋
金信又好似一開始咁得返一個人
不過今次唔係求死 係求生
其實都算係咁
悲傷的愛情
Sad 的 happy end
對金侁最殘酷嘅結局
亦令到拔劍呢件事無哂意義
拔唔拔都係鬼怪 都係永生
最尾呢三集劇情反轉又反轉
令到無樣野寫得好
失憶突然咩都記番又兒戲 女主死又無鋪排
明明有好多方法可以埋得更好
女主死係合理 接受嘅 因為佢係其他遺漏者
有時合理嘅sad ending反而更完滿
唯一覺得使者sunny線埋得好
其實個結局我都幾滿意
係唔係好明點解金侁化無之後被召喚翻嚟仲係不死身
其實唔算爛 都幾合邏輯
恩倬轉世再出現
佢點都係遺漏者 依點點都要呼應返
夾硬無視依點會仲bug
就算可以避到去老死 鬼怪依然都係不死之身
佢點都係要死 只不過死早左可以呼應埋遺漏者依點
恩倬死個度喊到對眼腫鳩左
只係估唔到 使者冇辦法陪鬼怪陪到恩倬轉世
同埋鬼怪仲係鬼怪 明明神話賜佢永生係賞賜亦都係懲罰
但依家劍又拔左但仲要永生 點睇都係懲罰黎
如果恩倬轉到第四世完咁點算
對金侁最殘酷嘅結局
亦令到拔劍呢件事無哂意義
拔唔拔都係鬼怪 都係永生
最尾呢三集劇情反轉又反轉
令到無樣野寫得好
失憶突然咩都記番又兒戲 女主死又無鋪排
明明有好多方法可以埋得更好
女主死係合理 接受嘅 因為佢係其他遺漏者
有時合理嘅sad ending反而更完滿
唯一覺得使者sunny線埋得好

搞到拍左13集既拔劍完全垃圾左
我都係去睇多次使者sunny結局算

德華啊~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
如果恩倬今世係第一人生
即係下一世都唔會同金侁有好結果
Sunny第二世已經係係慘死
咁佢第一世咪慘到仆街
恩倬係鬼
恩倬係鬼

應該唔係 佢最後校服上面個名唔同架

仲要連妹同朋友都死咗

以為最少有使者陪佢
點知最後都走埋
金信又好似一開始咁得返一個人
不過今次唔係求死 係求生
其實都算係咁

使者要走因爲要陪金善
無辦法一定要咁取捨
同埋終於感受到孔劉經歷咁多生死個種孤獨
其實唔算爛 都幾合邏輯
恩倬轉世再出現
佢點都係遺漏者 依點點都要呼應返
夾硬無視依點會仲bug
就算可以避到去老死 鬼怪依然都係不死之身
佢點都係要死 只不過死早左可以呼應埋遺漏者依點
恩倬死個度喊到對眼腫鳩左
只係估唔到 使者冇辦法陪鬼怪陪到恩倬轉世
同埋鬼怪仲係鬼怪 明明神話賜佢永生係賞賜亦都係懲罰
但依家劍又拔左但仲要永生 點睇都係懲罰黎
如果恩倬轉到第四世完咁點算

永生係金信自己揀
神心諗 屌你諗掂未 一時一樣
跟本到最後就暴走左,睇直播個陣睇到眼都突埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞