[TVN年尾壓軸新劇]《鬼怪 - 孤單又燦爛的神》劇情討論區 (2)

824 回覆
133 Like 8 Dislike
金高恩難逃結局車禍同爛尾嘅命運
喊到仆街
其實我睇到中間以為四條友都會轉世重生
拔劍之後金信化為虛無再返返黎但無晒能力
恩倬一樣有逢九劫但今次金信無能力救佢
結果兩個人一齊犧牲再轉世
點知金信拔劍之後咩事都無走返出黎真係比佢吹脹

使者同Sunny個走向同預期一樣
由使者接埋Sunny最後一程
不過Sunny今世真係最慘係佢(我覺得仲慘過鬼怪 )
明明無任何罪孽 但要一個人守住啲記憶孤獨終老
好彩最後使者同Sunny最後可以拖住手轉世
我覺得依幕仲sweet過所有kiss戲
跟本到最後就暴走左,睇直播個陣睇到眼都突埋

其實依個結局 都係回應左金編一直想講既重點
神只係提出問題 命運係自己選擇既
正如金信明明有機會轉世
但都寧願選擇留底 孤獨一個一直睇住身邊既人離開自己
係因為佢選擇左恩倬
即使對佢黎講只係短短既4世..而到最後連恩倬都會永遠離開佢
正正係孤單又燦爛既命運

人同鬼怪點都唔會有好結果
相反使者同sunny一齊轉世成人 即使得返短短既一世幸福
但都有燦爛既時間...

其實明白金編想帶出既道理
人總有一死 命運生死一刻永遠都係自己選擇 善惡有報

但真係好傷感啊
做咩個個都踩個結局
除左恩焯記起果度好tvb之外
我覺得呢個結尾都好反映到作家既主旨
開心分享
依個網友寫既結局好正 ff

www.ptt.cc/bbs/KoreaDrama/M.1485020892.A.22D.html
其他人唔飲杯茶就好似會有嚴重後果
但女主冇飲就冇事
邊睇邊cap 點解孔劉可以靚仔成咁樣
特別係笑個陣
套野個tone 不斷跳黎跳去
命運、輪迴、搞笑、浪漫
仲要係一集之內反轉反轉再反轉
啲轉接完全都唔流暢

但叫做有好結局啦
但女主冇飲就冇事

因為壞人唔飲茶落到地獄只會不停後悔自己前世做過既錯究
而女主係因為救人同想留住同鬼怪既記憶

不過最後飲唔飲都係佢地自己選擇既....

係喎 唔該解答!
我反而唔係好明點解最後會係加拿大見返
雖然唔係重點
但女主冇飲就冇事

因為壞人唔飲茶落到地獄只會不停後悔自己前世做過既錯究
而女主係因為救人同想留住同鬼怪既記憶

不過最後飲唔飲都係佢地自己選擇既....

無關好壞
壞人無得飲 好人可以選擇飲唔飲
但使者講過大部分人唔飲之後都會後悔

今世使者同Sunny個悲劇其實係前世嘅孽
雖然Sunny話過金善係金善 Sunny係Sunny
但王黎同金信都無轉過世 仲係前世嘅悲劇中徘徊
將原本已經轉世嘅Sunny牽扯去前世
導致已經轉世嘅Sunny都無好結果

其實我覺得忘記前世先係最好嘅結局
就如使者同Sunny涅槃重生 拋開過去先有今世嘅幸福
而且我想像唔到帶住前世嘅愛重生係咩意思
係未一出世bb果陣已經有晒前世嘅記憶?
成件事好詭異
仲有雖然金信同恩倬都算係愛得可歌可泣(?)
但講到尾都只係一段愛情 大把人都咁樣愛過
一開始又講到咁嚴重話唔飲實會後悔
最尾話唔飲就唔飲 搞到杯茶好似無意義咁

雖然都係老土
但我prefer宿命論(無論點樣轉世都會愛上)多過帶住回憶轉世
後者對我黎講根本係sad end
好撚感人最尾兩集
其實個結局收得幾好 好多位都可以呼應返之前 相比起太陽的後裔 個結局自然好多

正如金信明明有機會轉世
係因為佢選擇左恩倬
正正係孤單又燦爛既命運

但都有燦爛既時間...

但真係好傷感啊

喊到傻左
真心覺得做曬呼應
如果要比編劇以前啲劇呢個埋尾完勝
係冇啦啦記番曬所有野果到少odd
同趕收尾其他角色都冇交代好

一路講緊既係選擇 再有唔同命運
Sunny選擇保存記憶 所以餘生孤獨咁過
恩倬選擇救人 剎車被撞死了結左第一世
使者選擇追求人生 所以懲罰完左可以輪迴
鬼怪選擇唔安息 所以繼續佢既懲罰/賞賜
特別深刻係使者同女使者講果番說話
其實好多人既生活(生存)同地獄使者一樣
無形中係一種懲罰 但其實係佢地自己選擇

最尾三神奶奶同學生妹講既野我解讀唔到
有冇人明果段其實想點

同灰鬼走都少odd
佢一定好重要先會由第一集到最後都仲係到
劇入面解釋要搵結伴上路既人
其實之前好多個都自己走
同佢一走恩倬就死 關唔關事 係咪過份解讀
個人覺得佢想睇到鬼怪同鬼怪新娘結婚
咁八婆既行為同姨母一齊走又好似說得通

其實我幾鐘意個結局
特別係金善王黎條線
佢兩個連續兩世都好悲劇
最後終於等到一齊拖住手轉世
第三世終於可以有好既姻緣

金侁條線就好慘
佢由虛無果到返黎一年都冇恩倬就死左
諗返其實佢地相處時間只係大約兩年
其他時間都係孤獨咁等待

但對應返之前神講既野 其實選擇係人手中
拔劍之後金侁明明有機會死
但佢最後選擇留低 變成真正永生
因此注定會面對身邊人一次又一次離去
其實我幾鐘意個結局
特別係金善王黎條線
佢兩個連續兩世都好悲劇
最後終於等到一齊拖住手轉世
第三世終於可以有好既姻緣

金侁條線就好慘
佢由虛無果到返黎一年都冇恩倬就死左
諗返其實佢地相處時間只係大約兩年
其他時間都係孤獨咁等待

但對應返之前神講既野 其實選擇係人手中
拔劍之後金侁明明有機會死
但佢最後選擇留低 變成真正永生
因此注定會面對身邊人一次又一次離去

同三神奶奶講過佢呢個選擇好不智
可能選擇安息 佢可以帶住記憶
同下一世既恩倬一齊
因為恩倬29歲點都會死
但依家 過左4世之後真係唔知點 無限loop
雖然結局係反轉又反轉
不過成集都有回顧以前啲對話
都估到個故事發展
配返啲對話咁睇都合理

最後使者俾恩倬杯茶係藍色碗裝
有冇咩含義

正如金信明明有機會轉世
係因為佢選擇左恩倬
正正係孤單又燦爛既命運

但都有燦爛既時間...

但真係好傷感啊

喊到傻左
真心覺得做曬呼應
如果要比編劇以前啲劇呢個埋尾完勝
係冇啦啦記番曬所有野果到少odd
同趕收尾其他角色都冇交代好

一路講緊既係選擇 再有唔同命運
Sunny選擇保存記憶 所以餘生孤獨咁過
恩倬選擇救人 剎車被撞死了結左第一世
使者選擇追求人生 所以懲罰完左可以輪迴
鬼怪選擇唔安息 所以繼續佢既懲罰/賞賜
特別深刻係使者同女使者講果番說話
其實好多人既生活(生存)同地獄使者一樣
無形中係一種懲罰 但其實係佢地自己選擇

最尾三神奶奶同學生妹講既野我解讀唔到
有冇人明果段其實想點

同灰鬼走都少odd
佢一定好重要先會由第一集到最後都仲係到
劇入面解釋要搵結伴上路既人
其實之前好多個都自己走
同佢一走恩倬就死 關唔關事 係咪過份解讀
個人覺得佢想睇到鬼怪同鬼怪新娘結婚
咁八婆既行為同姨母一齊走又好似說得通

好認同巴打你講既「選擇」
人生就係選擇,恩倬本來就係遺留者,佢本來命運就係胎死腹中,好彩俾金侁救左佢媽先執返條命,對佢黎講可以活到29歲其實真係執到,人性本善,生死關頭佢選擇救幾個細路,呢個選擇係岩。

所以我唔覺得爛尾,反而如果結局係兩口子開開心心生活落去就更唔合理,恩倬第二世再同金侁續前緣先係happy ending
其實sunny同使者唔係冇飲茶咩
即係第二世佢地仲有以前記憶
但點解佢地好似唔記得咁
啊~~~~依個結局雖然都係HE
但睇完硬係覺得好SAD咁
恩倬點解要死 雖然明白人總有一死
但如果好似SUNNY或者使者咁走 先會覺得HE
金信好慘啊!!!
仲有30年後勁想見到德華長大成人未架嘛!都唔出現!
反而勁鍾意使者sunny既結局 離開同下一世見面都非常完美

今集真係喊足咁耐.....

最後叫老爺個個係咪德華?

我覺得係
過左好多年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞