【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
又要推post
https://www.instagram.com/p/BnOXa7En2AU/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=ipheg85fai10

頭先nasa 又post 左ig 講返八月中太陽又噴發左次,高度有幾個地球直徑
留名
叫我地幫手推post無難度
好彩隔得夠遠
plasma plasma
幫手推下post

快d兩頁啦
佢引發嘅太陽風暴,就唔係講玩嘅
分分鐘有機會上唔到網
比起比鄰星噴發。。。
https://youtu.be/cBoHxCypWl8
雖然圖片唔係真
lm~
睇哂你啲post,加油淋巴!
Lm!
多謝支持
太陽有幾光 ? 又點知太陽有幾光 ?

瓦特 Watts(W),係最通用嘅能量單位,表達每秒產生/使用/轉換嘅能源(Joule per second J/s)。
一個市面見到嘅普通慳電膽,視乎光度大約係4-30W,咁之後用20W嘅慳電膽做類比。
當然唔係話1W嘅能量,會全部轉化成光,因為要視乎個轉換過程會唔會產生熱之類嘅能量。
但呢到用慳電膽,比較好嘅轉換功率,做一個簡單類比,方便大家想像。

係地球表面,每一平方米(m^2)嘅地方,大約每秒接收到1000W嘅能量,相等如50個慳電膽。
而因為大氣會吸收大約30%嘅太陽光,所以係實際上係地球大氣層上方每一平方米(m^2)每秒會接收到~1400W嘅能量,相等如70個慳電膽。

假設太陽射向每個方向嘅光都係一樣咁多能量,
係太陽畫一個半徑為1AU嘅球,將球面面積(4*pi*R^2)接收到嘅光相加,就可以得出太陽嘅光度Luminosity (L),4x10^26 W。

二戰美國喺日本放嘅第一粒原子彈 Little Boy,大約係63 TJ = 6.3*10^13 J。
太陽一秒發出嘅光,能量總和等如同一刻放出7兆粒 Little Boy。

如果太陽能量全部由地球吸收,只要6秒地球嘅海洋就會消失,只要3分鐘地殼就會融化。

太陽放出咁多能量,所以我地估計太陽入面會非常之熱。
太陽嘅熱度,令人類係難以探測太陽,咁我地又係點認識太陽內部呢?

太陽嘅熱度,令人類係難以探測太陽,咁我地又係點認識太陽內部呢?

等天黑無咁熱 (拖走
Good idea. (好似係)
如果你早幾年出世nobel應該係你嘅
stellarium?
Stellarium係一個免費星空模擬器,可以設定任何時候任何地點(甚至不在地球上都可以)的天空。

你下載玩下,設定你需要的時間再追蹤月球就得到你的答案。
你想要咩data,準度又要幾準?
位置?(1度,1arc minute,1arc second?)
時間?(1日,1個鐘,1分鐘,1秒?)
可信度其實視乎你需要幾準,大致可信啦我只可以話。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞