【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
淨係reply唔出文
樓主好衰
LP 一定係離地球好遠,出post 好大delay...

新視野號(New Horizons)在早上10時30分(台北 時間深夜11時30分)後傳回一系列「打電話回家」的訊 號,報告它已安然高速飛掠小星體終極遠境(Ultima Thule)。
文呢?樓主唔好以為打句新年快樂就當出咗文#
屋企個網好慢
而家寫

除左個體嘅壽命,太陽黑子整體上亦有周期嘅,我地叫做Sunspot Cycle 黑子週期

上一篇手誤

黑子週期期間除左Sunspots 嘅數目會變化之外,Sunspots 嘅位置亦都會改變
以上圖做例子,圖嘅上部份(Maunder Butterfly Diagrams 蝴蝶圖)可以睇到Sunspots 嘅分佈情況,而下部份就可以睇到Sunspots 總數嘅變化。
~1880年嘅時候,Sunspots 嘅數目非常之少,幾乎接近0。我地稱呢個位置做為Solar Minimum
我地可以睇到Sunspots係呢個時候,主要位處於25-35度北或南嘅狹窄區域上。
相對黎講,~~1885年嘅時候,Sunspots 嘅數目去到最大值。我地稱呢個位置做為Solar Maximum
Solar Maximum時,Sunspots 主要位處於相距赤道15-20度嘅位置上。
然後~~1891年嘅時候,Sunspots 嘅數目去到最少值。而位置就變成距赤道10度之內嘅位置上。

https://youtu.be/15EZ-ouH8c8?t=64
形象化可以睇下片。

雖然蝴蝶圖指出,黑子幾乎位處於離赤道30度以內嘅區域。但凡事都有例外。
例如圖中2014年附近嘅黃點同紅點,分別位於+41度同-37度嘅位置上

上一篇講過,因為磁場扭曲嘅關係,同一半球嘅黑子對嘅磁性方向都一樣。
而天文學家喬治·海耳George Hale觀測發現,經過每11年嘅黑子週期,磁場扭曲得太強勁,以致斷姴重組。
磁場方向亦都因而會調轉一次

所以一個完整嘅太陽週期包含兩個黑子週期,需時22年。

應該好多人都聽過,對太陽黑子數目去到最低點,地球嘅溫度就會變低,進入冰河時期。呢個傳聞到底點黎嘅呢?

係人類對黑子數目嘅記錄中,有兩段時期係非常特別嘅。
分別係蒙德極小期 Maunder Minimum 以及 道爾頓極小期 Dalton Minimum

蒙德極小期發生係1645至1715年,可以見到呢個期間太陽黑子數平均少於50粒。
而呢段時間正正係小冰期 Little Ice Age(1550年至1770年)呢個全球氣溫下降嘅時段。
而道爾頓極小期亦都係太陽活動嘅低潮,同樣錄得溫度亦都比平均溫度為溫。

除此之外,工業革命後嘅太陽活動亦都有提升嘅趨勢,以致亦有人認為太陽黑子數上升係全球暖化嘅原因。
但地球溫度同太陽黑子數目係咪真係有直接關係呢?

其實呢個仲係一個未有定論嘅議題,有支持者當然亦有反對者。
例如有研究認為道爾頓極小期並冇影響地球溫度,小冰期只是間歇性現象,同全球長期嚴寒嘅冰河時期冇關係。火山爆發和人類活動先係當時降溫嘅原因。
http://www.personal.reading.ac.uk/~ym901336/pdfs/350_swsc170014.pdf
Climate model simulations suggest multiple factors, particularly volcanic activity, were crucial for causing the cooler temperatures in the northern hemisphere during the LIA. A reduction in total solar irradiance likely contributed to the LIA at a level comparable to changing land use [by humans].

大家又點睇呢 ?
你屋企係Ultima Thule,上網去地球淨send msg 都要等6個鐘先收到。係慢d. 一年總會有幾日比太陽block 住斷埋網
有文必推
終於等到啦
樓主!終於等到你出文 自從睇左你啲文之後,自己都會多左留意天文既知識,雖然太晦澀既資訊我未必睇得明,但因為你而對呢個範疇愈來愈有興趣 會繼續支持!
yeah ! 多謝支持
都係唔是好明點轉換magnetic field方向

between樓主出文出密啲啦
想問磁場轉換尾二幅圖成個磁場飛出去係咩玩法⋯
係幾難幻想,試下搵唔搵到片先
黑子對突出嘅磁場同原本太陽外圍嘅磁場痴埋一齊
呢期支那攪鳩月球,d 陰謀論撚又去晒月球post
有文了
有文呀
NASA 無糧出,無文睇。

AAS的會議周日至周四在西雅圖舉行,但缺席率高達10%至15%。這個會議對天文學家來說非常重要,一連5日的會議有數以百計的活動,也有專家發表重大發現,但NASA有96%員工都要放無薪假,故有關政府官員的活動都無法舉行。
有理由相信LP係NASA員工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞