【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
1677年,哈雷慧星個個Edmond Halley提出咗一個量度嘅方法, 利用 金星凌日 Transit of Venus

呢個「慧星」, 同我o地平日聽到o既「衛星」, 意思係咪相通?
彗星
幫推
唔係,樓主打錯字。應該係哈雷[gold]彗[/gold星。
咁點解聽人講,而家我哋夜晚見到嘅星星光其實係好耐好耐之前嘅星體反射過嚟嘅?
1. 唔係反射

2. 有咩問題?

太陽距離地球8光分,所以光要行8分鐘先到地球,亦即是任何時候從地球觀測太陽,都是「8分鐘前的太陽」。這個差距無任何辦法縮短,所以總之地球「現在」見到的就當「現在的太陽」。

同理,距離我們4.22光年的比鄰星(最接近太陽的恆星),我們現在看到的時4.22年前的影像,「現在」發生甚麼事都好,都要最快4.22年後先會入到我地眼。只不過4年幾相對短,可以計返實際係邊年邊日發生。

不過,其他恆星距離我們幾千幾萬光年,我們「現在」看到的影像,下下都要轉換返日期實在太麻煩,所以統一以「地球看到的時間」去紀錄。
定其實你唔識分行星同恆星?
我識分,我意思就係行星,行星唔係反射太陽光我哋先望到星星咩? 我意思係我哋夜晚抬頭望見嘅星星光,某啲係嗰啲行星(太陽系內嘅)反射過嚟地球,到我哋望到已經係隔咗好耐,簡單啲講,我哋肉眼會望到火星金星,咁我哋望見嘅係即時嘅火星,而唔係一段時間之前嘅火星?
因為一直都有人咁講,我攪唔清,唔明先問,你唔使咁勞氣嘅
因為只有行星先會反射太陽光,而距離地球最遠的行星海王星大約離地球30天文單位,無計錯大約4光小時,即光行四個鐘先到。金星火星距離我們更近,所以只係幾到十幾分鐘的差異。

正如上面所講,與其在接收到光線後,根據距離換算回時間費時失事,不如索性以接收到的時間為準,因此這些差異忽略不計。

舉個例子,你做生意嘅要從世界各地收e-mail,但因為基建、科技、距離等等因素,每個客戶的e-mail都要花最1秒到5分鐘先去到你手上。咁假設你在1300同時收到兩封e-mail,你在任何時間都只會話1300同時收到兩封e-mail,而唔會講話收到一封125959發出和一封1255發出的e-mail。

另外,肉眼能望到的行星只有金木水火土五粒,其餘天上千萬顆星星都是自身發光,無需要反射太陽光,即使太陽消失,仍能看到滿天星星。
又真係冇諗過呢個問題
太陽光用4小時照射到海王星
海王星反射太陽光到地球我地眼中應該都要3小時52分

前後用左差不多8小時
繼續推
因為根本不成問題
一次追一個月嘅份量
兩個月後再返嚟啦
太耐唔推太陽能無電會lock post.
叉~~~電~~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞