【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
更新咗medium
沉到無人記得.
以為有文添
記得推下post, 沉耐d就永遠消失.
條片入面好多嘢錯,唔好信
定期入黎推
定期推
已經唔記得自己寫到去邊,可能接唔到上一篇
出新文快D推post啦!靜到我都都唔記得左

今次講下Solar Prominences 日珥,係太陽表面噴出嘅熾熱氣流,姐係個D飛下飛下嘅野

有日珥比較鍾意熱鬧,出現係太陽黑子聚集嘅位置附近,我地就叫佢地做Active Filament 佢地望落會比較激烈,但同時就比較短命。

亦都有D係鍾意靜,出現係冇乜太陽活動嘅區域,我地就叫呢D做 Quiet Region Filament

日珥比起黑子就有趣得多,因為佢係流體飛下飛下,除左常見一條橋咁嘅形態外,仲可以有其他好多種外形。咁我地就一齊認識下!

Single Arch,就係我地最常見嘅橋狀。冇乜特別。

Double Arch,就似個M字咁,係兩條Single Arch拼埋,咁理所當然比Single Arch少出現。

Broken Arch ,斷橋,飲呀
因為橋中間嘅物質密度太低,以致被太陽風吹斷。

轉個頭返到屋企繼續!
果然係NASA, Trump唔shutdown, 就有funding出文.
繼續!
咁短!!!!

Unconnected Arch ,物質仲飛緊,準備變成Single Arch。

Straight Pillar,其實姐係Single Arch嘅側面!

有趣嘅開始黎啦!

Curved Pillar,因為受到磁場嘅影響,所以打側左。

甚至會側到變成Inclined Pillar。

Mound,好似一個山丘咁樣。相信係由磁場扭成。

Hedgerow,好多細小嘅日珥堆埋一齊。

Pyramid,Mound中間加多個Pillar。

但係因為物質唔穩定,所以穿晒洞。

Detached,物質沖得太勁,一飛沖天。
當中斷開嘅位其實可能仲有D密度嘅低嘅物質連接住,但因為密度太低所以視覺上好似消失左咁。

甚至有更多嘅形狀,例如好似F咁真係成個火焰一樣,H好似煙花咁,都係常見嘅日珥形狀。

https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=X5Zqo9pkvhc
一個典型嘅日珥可以達到十萬公里,係地球嘅十倍
而當中含有嘅能量都係極大,一個大日珥嘅能量可以達到10^25焦耳(2.7 * 10^9 TWh)。
而2015年嘅全球能源生產量只係有13,790 million tonnes (160,377 TWh)。
人類要用幾億年先可以整到咁多嘅能源出黎

所以太陽真係好恐怖,求其跌小小野出黎,都夠炸爆地球。
有文必推.

恆星能量黎講, 行星基本上無得比. 太陽仲要係算細個隻.
推呀
條片入面
有啲日珥升到好高 好似變咗太陽嘅雲層噉
樓主的黑洞post
‎【天文】這裡沒有光
https://lih.kg/495716

不過唔記得邊個post講過中子星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞