【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
除咗Solar Prominences 日珥之外,太陽上仲兩種猛烈嘅活動。其中一種被稱為Flares 閃焰

睇完張圖,相信大家都會問,咪又係氣流嚟,同日珥有咩分別?

一個簡單嘅解釋,就係閃焰比日珥猛烈。以致視覺上,日珥會降返落太陽上面,形成一個環(loop),而閃焰更似一個被拋出嘅火焰。

雖然話「閃焰比日珥猛烈」,但事實上一個大日珥同一個強勁嘅閃焰所放出嘅總能量其實係相約嘅。
但由於日珥可以持續幾小時至幾日嘅時間,而閃焰往往係十分鐘內就會結束,但以閃焰望落就比日珥猛烈同埋光。

Coronal mass ejection,CME 日冕物質拋射就係最後一種。
CME係太陽將電漿以及磁場拋出嘅一個行為。
有時會同日珥/閃焰一齊出現,所以科學家認為CME同太陽活動有關,但實際嘅原理就未充分解釋到。
CME嘅形成可以少至一個禮拜一次(sunspot minimum),多至每日三次(sunspot maximum)。

日珥同閃焰所放出嘅磁力以及高能量粒子含量都較低,對地球影響唔大。
例如地球上嘅極光,某部分就係黎自閃焰。

但CME就唔同,因為帶有強勁嘅能量,對地球嘅影響相對黎講比較大。
若果角度唔啱,咁就會形成好靚嘅極光。
但若果角度合適,CME同地球磁場就會經Reconnection 磁重聯嘅過程,二合為一,CME嘅能量轉移到地球磁場,形成Geomagnetic storm 磁暴
(閃焰都有機會形成磁暴,但因為能量較低,所以效果冇咁明顯)

磁暴可以令到短波通訊受到干擾甚至中斷,令到高壓電線嘅電壓提高以致電力中斷。
March 1989 geomagnetic storm就係著名例子之一。磁暴令到Hydro-Québec's power grid嘅斷路器短路,令Quebec實施咗長達11個月嘅電力管制。

下篇講太陽嘅核心。
而家繼續寫

好多人唔識物理,但都聽過E等如mc square。
呢條式望落真係好簡單,識初中數學已經可以解到。
簡單到唔識嘅人會覺得呢條式好流,中學雞會問同E=mc delta T有咩分別,識小小嘅人會話因為呢條式所以先整到原子彈

好多人都唔明呢條咁簡單嘅式有咩咁特別,但呢條式真係好神。
因為以往從來只有人講能量守恆(守恆:總量不變)以及質量守恆,冇乜人話能量同質量係可以互換,兩者同時守恆。
會講嘅人亦都寫唔出呢條式,愛因斯坦嘅目光真係超咗幾個世紀
唔係我吹奏,但冇相對論(唔理係咪愛因斯坦提出)現代好多科學都可以收皮

咁講返太陽,之前講過太陽嘅亮度(L = Luminosity)係4 x 10^26 W,太陽嘅質量係 2 x 10^30 kg ,而太陽年齡約係 50 億年。
咁代表過往嘅 50 億年中,太陽每一公斤嘅質量,要至少可以生產到 3 x 10^13 J 咁多嘅能量,先可以維持到太陽嘅亮度。
睇到13次方都唔洗講咁多,燃燒一定係冇可能提供咁多嘅能源,咁仲有咩方法呢?

咁就係要靠 Nuclear Fusion 核融合 啦。
核融合姐係由幾粒粒子撞埋一齊,然後經由質量流失就可以生產出極大嘅能量,當中嘅數字可以由 E=mc^2 呢條 Mass-Energy Equivalence 質能等價方程式計算出。
E代表嘅係Energy 能量,m代表嘅係Mass質量,而c代表光速。我地先了解下呢條式點黎:

愛因斯坦諗咗相對論出黎,咁就要計算動能K= Kinetic Energy啦。
咁代完算式(唔識嘅直接睇結果啦),就計到 K = (m - m0) c^2。

咁排一排位,就變左咁!

因為係等式,而K係能量黎,咁自然 mc^2 同 m0 c^2 都應該係能量黎先有可比性,所以愛因斯坦就推論出呢條著名嘅算式啦

E0係代表一粒靜止(唔好理點整出黎)嘅粒子所擁有嘅能量,咁加上動能,就係一粒郁緊嘅粒子嘅總能量

呢條式點用呢?
粒子: A + B ---- > C + Energy
能量 : 2(A) + 2(B) ----> 3(C) + 1(Energy)
如果一粒 2單位重嘅粒子A 撞上 2單位重嘅粒子B,變成咗 3單位重嘅粒子C,放出嘅能量就相等於1單位重嘅粒子所擁有嘅能量啦!

咁一公斤粒子,姐係可以整幾多能量呀?
計一計就係 9 x 10^16 J ,完全滿足到我地上面計到嘅 10^13 J

大概原理講完,下次先講詳情。
因為結構太大同複雜,現今學說認為唔應該咁早期就形成到
所以仲係未知之迷呀!
好多呀
1)星嘅類型,形成過程(HR diagram講過,但好多時有部分細節都係解釋唔到),結構,仲有冇新類型嘅星?
2)結構,星系點形成,星系會唔會變呀,長城點形成,暗物質呀,暗能量呀
3)高能量/高質量嘅野,唔同光譜特性
4)好遠嘅野,點量度,有冇唔同/特別野,搵下起源
5)望遠鏡/fitting相關嘅技術
6)星系物質,D化學物點黎,仲有冇新化學物
7)好細嘅野,原子尺度同大尺度點連繫,相對論,量子,大一統理論?
8)外行星
9)重力相關
10)微中子技術
記得當時睇住個prof由world line,4 momentum個啲推到去E=mc^2個下好震撼
日冕物質拋射實際上規模有幾大?有無成個行星咁大?
nasa 新post 必推

[member]
https://mobile.twitter.com/NASASun/status/1109487885013712896?s=09
[/member]
視乎邊個位置,因為你個磁場會愈飛愈弱,所以個CME會愈飛愈散。
你睇上面圖,佢一拋出已經可以成個太陽咁大。
而去到地球嘅話,大嘅CME可以去到四分之一個AU。

即係現有學說有問題
冇記錯的話係未去到manifold個啲,你只要明咩係metric tensor + 基礎phy math
又唔洗炒既
有理論學說被推翻係好事黎 精益求精麻

事實係Hercules-Corona Borealis Great Wall既形成係足以prove 現行既大爆炸理論係有缺憾
呃funding 者,未必係tax payer 比錢
希望1001前完到完唔到就算
即係叫人唔好推post
會自動波更新。
近排發現有個頻道叫老高,好擔心佢個D虛假嘅知識會荼毒/誤導好多人。
雖然我個POST少人睇,但都希望可以傳遞到有理據根底嘅天文知識。
老高個channel都係俾大眾睇 鳩up下
條友本身都係程式猿黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞