【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
啱啱好兩頁一更

上次講過臨近表面,太陽係以 Convection 嘅方式傳遞能量,完全唔牽涉光子。我地見到嘅太陽光又何來呢?

太陽光其實係由唔同顏色,連續嘅光組合而成。
連續嘅光譜,我地稱為 黑體幅射 Black Body Radiation ,由帶能量嘅粒子放出。
恆星發光嘅方式有好多,但當中連續光譜嘅部份基本上都係由熱能所引致,可以簡單當作黑體幅射咁研究。

黑體軸射其實唔係一樣咩好罕有嘅事情,係我地日常生活都可以見到。
例如加熱金屬/加熱炭,會變紅;人有紅外線,就係黑體軸射嘅概念。
但係物理學上黑體軸射就有佢特別嘅意義,因為能量不連續呢種概念、光量子,就係由呢到發展出黎

太多假設前提同精確嘅描述就唔講啦,簡言而之,黑體幅射係只要有溫度(大過絕對零度),就會放出黑體幅射,即係光。

根據維恩位移定律 Wien's displacement law,黑體輻射嘅峰值集中係邊個波長嘅區域,就視乎溫度而定。

所以大家可能會問,太陽嘅表面溫度係大約5700K,峰值應該係綠色先啱,點解太陽唔係綠色?

連續嘅可見光會變成白色嘅光,受限於人眼以及人腦嘅結構 唔會因為峰值嘅位置不同而影見到嘅色彩太多。
而係地球見到紅色/黃色/綠色嘅太陽,只係受太氣層折射嘅結局,唔影響人望太陽應該係白色嘅事實(當然唔好咁做)。

太陽嘅黑體軸射並唔係平滑咁無趣嘅,睇清楚d原來上面好多狗咬嘅痕跡。

因為太陽大氣層中較冷嘅各種粒子都會吸收唔同波長嘅光再釋放,以致局部亮度變暗。呢個亦係一個人類了解太陽成份嘅好方法。

太陽嘅 Photosphere 之上,就係 Chromosphere 。
因為 Chromosphere 冇 Photosphere 放出咁多光,所以只能夠係日食 Sun eclipse觀測到。(但其實都係睇唔到,因為同Corona張圖基本上冇分別)

Chromosphere 最特別嘅就係 Solar Spicule

圖中黑色部份就係 Solar Spicule ,因為比 Photosphere 凍,所以會係黑色。

https://www.youtube.com/watch?time_continue=44&v=BQAtBNNt3es
Solar Spicule嘅壽命只有幾分鐘(~5-10),好快就被後來者取替。
佢其實係太陽上風暴噴射出黎嘅物質,直徑通常約500公里,速度係每秒100公里。
Solar Spicule係太陽上並唔多,只係佔大約1%嘅表面面積,主要分佈係先前提過嘅Supergranules附近。

下篇繼續
有文.
想問一下咩係以粒子碰撞形式傳送能量? 即係conduction ?
都仲係有d唔明 係咪即係到左convective zone d photons 就會被吸哂 變哂做熱 係convective zone 用convection 將d熱傳上表面 之後高過絕對零度既野會放radiation d熱又再一次變番photons 傳出去?
唔好QUOTE成篇啦
想問一下咩係以粒子碰撞形式傳送能量? 即係conduction ?

岩架 conduction就係粒子同粒子接觸去傳遞能量。
但好多人可能誤解左conduction係粒子痴埋震動既情況,為免誤解同強調d粒子係高能量,郁得好快,所以就簡左用碰撞collision呢個字。
都仲係有d唔明 係咪即係到左convective zone d photons 就會被吸哂 變哂做熱 係convective zone 用convection 將d熱傳上表面 之後高過絕對零度既野會放radiation d熱又再一次變番photons 傳出去?

都岩呀!
NASA (@NASA)さんが6:15 午前 on 日, 10月 21, 2018にツイートしました。
Great ball of fire! ☀️ The Sun's rotation brought a new active region into view, revealing the dynamic arches and twisting streams of its magnetic field on Oct. 10-11. These regions are becoming a rarer sight, as the Sun approaches solar minimum. Look: https://t.co/e1aHHGxKPd https://t.co/X8Zy2XwTvv
(https://twitter.com/NASA/status/1053756683007283200?s=03)
居然有文
幾靚
想問下而家太陽嘅光譜係咪已經完全分析晒?
知道太陽確實有咩元素喺裏面喇?
又有文睇!!
巴打major in physics/ astron?
留名
太陽又到我頭頂了
好好睇
不能不推
推~正呀喂!
太陽又到我腳底了
good post
太陽伯伯出來了
其實整一篇要花幾多時間
通常一個上/晏就 唔係咁易架師傅
同埋真係忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞