【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
推爆你
lm
留言有水準D
咁我問問題啦

是否所有恆星都會發出太陽風?
咁「能否以磁場或其他形式阻截太陽風」是不是行星形成生命的必要條件呢?
其實想問下大學啲ug astronomy course其實係讀乜
我諗唔到比科普書/牛頓力學以外更深,又易過GR嘅野
一問認真問題就無哂人推post啦
好多嘅intro囉, intro cosmology, intro stellar physics, intro interstellar medium, intro sr, intro gr....
樓主可唔可以講吓,如果有兩個太陽 , Eg 雙星系統,太陽風會點樣?
聽落好似要多少化學知識
intro GR應該都唔會好深入
大約學到條式點prove出黎,同埋簡單嘅blackhole formula
NASA 今日又出太陽片講Prominences .

https://twitter.com/NASA/status/1058828733266694144
1613年,伽利略 Galileo 提出太陽唔係一個完美嘅星體
p.s. 見到好多網都話,最早嘅文本記載係出於易經

伽利略用佢嘅望遠鏡觀測太陽,而且將發現畫低咗
我地見到係太陽呢粒星體上面,有着一D黑色嘅點點。
係伽利略嘅記錄中,呢D黑色嘅大小不一,而且面積會慢慢改變,通常一群群咁出現。
佢地係太陽嘅表面由東向西慢慢移動,伽利略亦由此推論太陽係自轉緊。
呢到要提一提大家,絕對唔好直接用眼望太陽,因為強光會令視力永久受損架!

呢D黑點,我地稱為太陽黑子 Sunspot
太陽黑子位於光球層 Photosphere,大小通常係 10,000 公里,同地球差唔多size(地球半徑: 6,371 公里)。
通常太陽上都有零至幾百粒太陽黑子,呢點後面再講。

放大太陽黑子,我地可以研究太陽黑子嘅結構。
中間最黑最深色嘅叫做Umbra 本影,而外面淺色嘅叫做 Penumbra 半影
溫習返,Photosphere嘅溫度係 ~ 5,800 K。而太陽黑子就係光球層上比較嘅地方。
半影只有 ~ 5,500 K,而本影更只有 ~ 4,500 K。
所以佢地望落係黑色,只係因為Photosphere實在太光。如果我地可以單獨拎佢地出黎睇,佢地應該係好光嘅

太陽黑子係乜黎?咁就要由塞曼效應 Zeeman Effect開始講起。
之前講過,當粒子吸收咗能量,就會提升去高能量嘅狀態,然後射出光子變返原本嘅狀態(左圖)。
塞曼就發現,當粒子係磁場中吸收能量,會令到粒子擁有多兩個可能嘅高能量狀態,以致佢地射出嘅光子亦都會有三種唔同嘅能量。

科學家係太陽黑子射出嘅光譜中觀測到強勁嘅 Zeeman Effect,推斷出太陽黑子位於強勁嘅磁場之中。
Zeeman Effect 數學上亦可以計算出磁場嘅強度以及方向,令到我地可以了解太陽表面磁場嘅情況。

計算得出太陽黑子嘅磁場比鄰近區域強出 ~ 1000 倍,而且方向係垂直於太陽表面。
科學家認為因為磁場太勁嘅關係,令到 Convention Zone 中受影響嘅氣體會被鎖死,唔可以再進行Convention。
因為進行唔到Convention嘅關係,熱嘅氣體唔可以補充入黎,令到太陽黑子中嘅氣體會比較凍。
仲有好多未完,下次再講
有文
2頁後見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞