【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
就好似Joe哥咁,係咁話睇唔到就係偽科學,完全無視各種直接間接觀測技術。

就好似話佢個證明唔到自己個頭入面有無腦一樣

科學就係點樣唔劈開每個人個頭都知道每個人個頭入面有腦嘅方法。
唔好咁講,一陣又會有人入黎逐個負評
btw,我出post其實快過你地推post囉
大家俾面你唔怒推咋
一睇到天文野就知又係巴打你
留名
咁串
我推post太快驚你出唔切咋
btw今篇夠簡潔易明 又袋到錢落袋
冇諗過會係聲波
明明宇宙接近真空 係咪因為能量太強 所以宇宙都傳播到太陽嘅聲波呢?同埋 聲波等唔等如聲音㗎

發現呢個平台幾好用,所以想個邊可以做到一周一更。呢到就盡量一頁一更,繼續同大家一齊學習天文知識!

一言九鼎呀樓主!
想、盡量
,
LM 學嘢
樓主,我驚你跟唔到我地推post個bit渣
nonono你理解錯咗,聲波係冇傳到出宇宙。
當太陽內部震,個震動會用聲波呢個頻率傳上太陽表面,我地會「見到」太陽表面會上上下下咁移動。
好慢囉,我準備緊寫新一篇
支持樓豬高汁po
原來係儲貨, 唔怪得咁凶狠.

#唔排除分拆上巿既可能性
推爆樓主!
終於update了

太陽正中心去到0.2個太陽半徑嘅球體內,就係太陽核心 Core
太陽核心嘅密度係水嘅150倍。地球上密度最高嘅物質係Osmium,但都只係水嘅22倍。
太陽嘅核心溫度對人類黎講非常高,足足約1500萬度(15,000,000 K)
但係太陽嘅表面就只有約6000度,點解差咁遠呢?

眾所周知,太陽核心嘅熱度來自於佢自身嘅核反應。
實際嘅核反應係乜,我地遲D再講,暫時需要知道嘅係,粒子同粒子融合之後,會放出以光子 Photon為型式嘅能量。
能量係由核心到達表面嘅旅程中會不斷流失,由製造出黎時嘅高能量伽馬射線/X光,變成我地望到嘅可見光。

係最核心嘅位置,因為高溫嘅原因,粒子基本上係處於離化態 Ionized State嘅。
意思係粒子吸收咗外來能量後,拋棄咗自身原有嘅電子。
由於溫度高,粒子移動得好快;以及密度高,粒子容易碰撞。呢個區域能量基本上係以粒子撞擊嘅方式去傳遞。

離核心遠小小嘅區域,溫度就會有所下降,粒子吸入嘅能量唔足夠,就唔會被離化。
所以呢個區域嘅粒子,係帶有電子嘅。呢D粒子同樣會吸收光子。

因為呢D粒子帶有電子,就會進入激發態Excited state。可以幻想飲完酒去咗一個好hi嘅狀態

咁hi完一輪,就會嘔返D野出黎
粒子會隨機向一個方向放出同樣能量嘅光子,然後變返做基態 Ground State
呢個以輻射傳遞能量嘅區域叫做輻射層 Radiation Zone,由0.2個太陽半徑延伸至0.71個太陽半徑。

之前有巴打講過,但又唔全正確:
我地眼見既太陽光 雖然要8分鐘先黎到地球 但呢d光並唔係8分鐘之前產生 而係數萬年之前
因為太陽內部密度高 光線一開始唔可以用直線由內核走出星體 而係要經無數嘅碰撞先出到黎

光子其實係要經過17萬至5000萬年先可以由核心去到輻射層頂端
而原因亦唔單止因為內部密度高,而係因為粒子excited之後放出嘅光子係隨機方向嘅,以至光子要走多好多好多迂迴曲折嘅路。

輻射層再外,就係對流層 Convection zone
因為遠離核心,所以對流層溫度已經低咗好多,而穿過輻射層嘅光子,經過長旅程後亦都損失咗好多能量。
呢個區域嘅粒子依然會吸收輻射,但由於光子嘅能量已經唔足以令佢地進入激發態,所以光子只會被吸收,而唔會再放出黎
而且密度已經冇核心咁高,依靠粒子碰撞亦唔再係好嘅能量傳遞方法。

呢個情況能量傳遞就要靠對流。同日常冷氣機利用嘅原理一樣,當液/氣體物質受熱時,密度減少就會浮面,反之則沉底。
同樣,粒子吸受到來自輻射層嘅光子,能量就會提升。熱嘅電漿就會上升而凍嘅電漿就會下沉,從而令到能量傳送到對流層頂端。
又話光子被吸收晒?咁我地望嘅光又點黎?下次再講
突然咁快嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞