【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
今時今日仲有人中倫敦金陷阱
所以真係唔奇
跟著我地先粗略認識太陽嘅結構,睇咗名先,詳情(例如溫度、原理)會後面再講。

太陽有冇Surface?

太陽係冇固體表面架!因為太陽入面係冇固體存在。
但係我地肉眼上,都會見到太陽係一個巨形嘅球體。因為太陽(所有恆星)有一個向外輻射光線嘅區域,光球 Photosphere
太陽嘅 Photosphere 位於離太陽核心700,000 km 嘅地方,呢個數字亦即係太陽嘅半徑。
Photosphere 厚度係500 km,非常之薄,不足太陽半徑嘅0.1%。

咁太陽又有冇大氣層呢?[green]

係Photosphere之上,就係厚 1500 km 嘅色球 Chromosphere

而再係色球之上嘅,就係厚 8500 km 嘅 過渡區Transition Zone。叫做過渡區嘅原因係,經過呢個區域之後,溫度會極大幅度提高。

Transition Zone 再之上嘅就係非常熱嘅 日冕 Corona
事實上,各行星承受嘅太陽風 Solar Wind 就係黎自Corona,所以可以講太陽擁抱緊整個太陽系。

[green]咁太陽表面之下又係乜?

Photosphere往下嘅 200,000 km,都係太陽嘅 對流層Convection Zone
對流層再之下,就係 輻射層 radiation zone
並唔係所有嘅恆星,都係同太陽結構一樣,有恆星對流層比較靠近中心。
溫度、恆星大小,係決定恆星結構嘅最重要因素。
太陽嘅最內部,就係太陽嘅核心 Core,半徑只有少於 200,000 km。呢到係太陽能量嘅來源,係一粒恆星最重要嘅嘅生命源。

下篇繼續。
正呀屌

有冇理解錯,外面熱過入面?
lm
係!但至於點解就冇人知
合理 因為通常室內都會開冷氣
入面嘅能量唔係熱能?
聽講nasa射左探測器去睇太陽
有望解開溫度之謎
雖然現在是夜晚, 但只是太陽光被地球完全庶遮擋而已.

#push
我都聽過!
我有一個比較愚蠢嘅疑問,希望咁多位巴打唔好嫌我蠢:如果太陽起呢一刻消失,咁地球幾時先至唔會有光?同埋幾時開始唔會感覺到陽光照射嘅溫度?
仲搞笑嘅係,其他行星都係圓,得地球係平
地平撚:土星環都係平
呢個用夜晚做推理, 會唔會解釋到一半? 光就8分鐘無架la. 但熱量唔會即時消失. 大氣層都會有保留. 唔會即斷, 但實際要幾耐先會消失晒, 真係要找MODEL計.
光就8分鐘
溫度就耐d既

有錯請指教
溫度嘅話,thermal radiation 係 electromagnetic radiation, 係真空都係以光速行走,所以我會話係差唔多時間。因為太陽傳熱俾我地都係主要靠radiation。
今日唔洗寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞