【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
樓主不如報下平安
呢個真
樓主rip
MIB
原來咁耐都無update 咁唯有幫手推吓post
樓主係咪被外星人擄走咗
多謝各位推post 300正評啦
而家更新順便答埋上面朋友嘅問題

磁線係太陽黑子上出出入入,科學家會用極性去描述粒太陽黑子嘅磁線係出定入。
S(南)就係指磁線出,N(北)就係指磁線入,因為磁線嘅畫法永遠係S畫去N。

因為內部磁線浮面嘅因素,所以通常太陽黑子都係群體出現嘅。
可以同時多至100粒,但10粒以上同時出現其實已經係好罕見嘅

但單獨出現嘅太陽黑子都係存在架喎!
成因其實係存疑嘅,但有人就認為當磁圈(S去N個圈圈)足夠細,就會形成呢種單獨嘅黑子,其實就係一對黑子痴埋左一齊。
所以單獨存在嘅黑子,應該有兩個Umbrae(Umbra眾數)

黑子嘅磁性有咩規律呢?就係同一半球內嘅所有黑子對,都係有同一個磁性方向嘅。
例如呢張圖上面,北半球全部都係以S-N排列;而南半球就以N-S出現。
原因係乜呢

咁就係因為太陽識自轉啦,而且有較差自轉(轉速視乎緯度)!
假設太陽唔識較差自轉,咁太陽嘅磁線應該好似左圖咁,直接由下至上,由S去N。
但因為太陽有較差自轉,所以赤道會轉得較快。磁線就會被扭曲,從而出現呢種同一半球有同樣嘅磁性方向

呢個時候太陽表面就會出現一種特別嘅現象,Solar Prominence 日珥
當磁線被扭曲時,有機會形成馬蹄鐵嘅形狀。咁呢個局部嘅磁場強度就會增加,當磁場強到比太陽重力大嘅時侯,就會形成日珥。
簡單講,其實就係一當放大版嘅Sunspots。

太陽粒子通常只會存在1-100日,而一組大嘅群居黑子就會存在~50日。
除左個體嘅壽命,太陽黑子整體上亦有周期嘅,我地叫做Solar Cycle 太陽週期
我地發現每約11年,太陽黑子嘅總數就會到達最大值。而周期嘅中間,太陽黑子數甚至會跌到去0粒,唔存在任何黑子嘅水平。

詳情下次再講啦
樓主
真係2頁之後
有反應
以為樓主棄post
高汁po
樓主重見天日
return of the jedi
Skywalker
航行者2號都離開太陽系了⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞