【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
因為要利用金星重力減速七次,令探測器軌道嘅近日點更接近太陽
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Parker_Solar_Probe#/media/File%3AAnimation_of_Parker_Solar_Probe_trajectory.gif
係,因為而家係要放探測器去運作拎數據。
所以抵達太陽,唔係話自殺式咁飛去太陽,而係要不斷縮細軌道去到一個可承受又最近嘅距離。
The Sun,Edvard Munch
巴打識貨
個個覺得呢幅畫重靚過吶喊
數學數學
講下數學啦
打風唔洗返工, 可以專心出文.
快啲出文
樓主報個平安
可能住杏花村
無啦啦有條唔使返學神秘撚入來逐個負評
可能佢打風唔記得食藥,或者係趁亂青山偷走出嚟
樓主健在
打風都睇唔到太陽,點寫
果然環保, 黑科技太陽能推動AI.
出兩日太陽啦樓主
有冇人睇緊明珠台,講緊月球
岩先睇咗 但都幾悶
好猛太陽呀!!!!!!
上一次講到太陽內部嘅結構係由數學模型+觀測數據不斷改良而黎。但科學家點樣改良同驗證理論呢?

先唔講太陽咁遠,我地先睇一睇地球嘅情況。
長久以黎人類都對居住嘅地底非常好奇,但人類從來未真實踏足過地球嘅核心。
現今人類史上到達地球最深處嘅記錄,係挖到地下12,345米 位於俄羅斯嘅油田Sakhalin-I Odoptu OP-11 Well
但12公里相比起地球半徑嘅6300公里,其實先岩岩揭起地球層皮。

直接探勘唔可行,咁就唯有換個方法。
人們努力下發現,地震 Earthquakes引起嘅地震波 seismic wave可以用黎推斷地球內部結構。

例如S-wave唔能夠喺液體傳遞,所以唔能夠直接觀測到S-wave,加上火山活動嘅證據推斷出液態嘅地幔。

又例如利用研究P-wave嘅速度,去推斷地球內部嘅嘅壓力同密度。

早係20世紀60年代,科學家已經觀察到太陽嘅振盪,佢地慢慢發現可以利用呢種觀測去推斷太陽內部結構。
呢個研究嘅領域,叫做日震學 Helioseismology
雖然同咗同地震學 Seismology相似嘅名,亦同係用相似嘅手法,但兩者其實有好大分別,需要科學家重新用時間去研究。
例如由於太陽內部冇固體嘅關係,太陽係唔會有S-wave。

同地震學唔同,日震學研究嘅係太陽嘅聲波 Sound wave
因為太陽高溫嘅原因,其他來自日心嘅幅射(eg.電磁波)基本上係觀測唔到嘅,但聲波就可以輕易通過太陽。
當太陽嘅內部震動,就會傳出聲波到光球層,造成表面極少嘅上下運動。
雖然震動好細,但係透過都卜勒位移 Doppler shift靠近嘅聲波會變高音(波長變短),而遠離嘅聲波變低沉(波長變長),就可以得到震動嘅頻率。

研究咗複雜嘅日震模式,科學家發現原先嘅理論係大致上係正確嘅,但又某程度上唔準確。
例如理論推論嘅太陽內部的溫度比觀測嘅為低,亦都冇預測出太陽的核心比外面嘅自轉速度快、獨特對流等嘅現象。
當中嘅原因,係當時嘅人考慮少咗一個往後先發現、但又非常重要嘅因素—微中子 Neutrino
微中子就遲D再講,下次會逐一討論太陽結構。
太陽能電池終於叉夠電開工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞