【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
可唔可以講下基本野
頻率嘅定義係乜
人類可以調教自己嘅頻率同宇宙同步嗎?
你地點可以咁諗我
由諗內容,精簡,上網搵數據,搵易理解嘅圖,都寫成2粒鐘一篇架。
photon只要唔係真空移動就會損失能量。
雖然輻射係主導,但粒子一碰撞就有能量損失,光子會補充呢D能量。
基本上gamma ray出到去輻射層就會跌到至X光。
可以,因為太多基本詞彙,所以我未必可以全部都介紹一次。
如果唔明可以追返我之前嘅POST,因為基本上我都介紹過晒,所以我新POST都會假設大家都明,從而減少篇幅。

咁講返頻率frequency,通常係用黎描述一個波wave。

wave,其實係上上落落嘅。例子你可以望下個海,D波浪係上上落落。
咁一個波嘅頂瑞去到另一個頂瑞,就係一個完整嘅波,兩者間嘅長度,就叫做波長。
而1秒內可以製造/發生幾多個完整嘅波,就係頻率。
波長愈長,頻率就愈低,波長化短,頻率就愈高。
聲音為例,頻率愈高,你聽到嘅聲就會愈高音。
而光都係波,光嘅頻率愈高,就會愈紫,跟著再高D變紫外光、 X光、...

咁人可唔可以調教自己嘅頻率呢?
雖然所有移動嘅物質都有波粒二元性,但係愈大嘅物質,波嘅特性就愈細。
例設一個人係70kg,以每秒2米速度行緊,咁佢嘅波長就只有5x10^(- 36)米。
所以頻率基本上係超級高。

至於點將頻頻同宇宙同步,神秘學嘅野我唔識。
Nasa其實有好多相,我上個post都有貼過好多,你可以去睇下。
至於點解唔再探月,上一個post我都介紹過,主要係月球相比下其實好無趣。

當然真同假你可以再質疑,但唔該你嘅思路搞清楚先,因為你個邏輯/你打嘅文字令到我好難去明白你講緊咩。

btw,似曾熟悉嘅對白:
外太空都未去過,你又知係真?真同假仲有好大嘅討論空間
太陽都未去過?你又知真?真同假仲有好大嘅討論空間
月球得美國去過,其他國家都未去過,唔俾美國做假?美國咁勁點解唔繼續探月?望遠鏡咁勁又望唔到支國旗?
地球點會係圓?衛星相好明顯係假,邊有可能咁藍?我係地面見到明明係平囉。如果地球係圓,另一邊嘅人咪會跌落去!
因為個相機唔係定點,佢都移動緊。
其實我諗你唔好俾其他人打擾 睇返第一個回覆 我係問我地係咪活係宇宙既過去 完
因為訊息傳播有速度上限(光速),因此傳遞到我們眼中的訊息一定是「過去」所發出的。

這就引伸出「時間流逝」的概念,科學家指出,因為時間是向一個方向前進,所以才有因果,例如玻璃杯一定是先碰撞後碎裂,不會先碎裂後碰撞變完好。

其實,日常生活已經可以感受到訊息傳播的延遲,例如報紙永遠只報導昨天發生的事情。即使是講電話,訊號也有一兩秒的延遲。但你不會有活在過去的感覺。

宇宙也是一樣,現在看到的資訊是「過去」的,但那些事物的「現在」也正陸續前來地球讓我們觀察到。我們的「現在」也正在宇宙旅行,在遙遠的星系可能有正在觀察我們銀河系的人呢。
答到我問題 好過之前啲假膠!

三日月有幾假膠呀....
天堂係太陽入邊
寫好唔一定要post.
駁唔到
係Oslo 有真跡 順便去睇埋個日出
巴打點睇全球9月11多個天文台關閉
同美國果個天文台連附近居民封鎖11月年事
除左新墨西哥州全世界都知佢秘密封鎖之外,請問邊度有全球天文台關閉的新聞?
https://www.zerohedge.com/news/2018-09-11/national-solar-observatory-mysteriously-closed-geomagnetic-storm-looms
除左美國,

AXIS 232D Network Dome Camera located in Sydney Australia
Webcams located at SOAR Observatory – The Southern Astrophysical Research Telescope located in Chile
BRT Tenerife Telescope Webcam located in Spain
Webcam located at Mauna Kea observatory at the University of Hawaii Hilo
Webcam from the Canada-France-Hawaii Telescope observatory in Hawaii
Webcam at JAT Observatory in Fairless Hills, Pennsylvania

最少有多6個太陽天文台同時關閉
"we note that all these solar/space cams down at the same time"
細過planck length仲當唔當佢係有可能的wave呀
你貼個網已好好地解釋左點解要down望遠鏡,就係因為有個好強嘅太陽磁場風暴。
無左神祕學加速器, 又慢左
中秋不宜說太陽
你識D野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞