【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
地球又轉左180度了
留名
辛苦晒巴打
仲要冇錢收做義工
輕輕一推
新呢篇超高質.
其實只係巴打之幾頁挑大家機, 所以先攪下氣氛者.
推下先
等更新
聽日
感謝大大無私奉獻

接着落黎就係 Corona 日冕 ,都係要Solar Eclipse個陣先睇到。
圖黎講,其實同 Chromosphere 差唔多,因為視覺上太難區分。

咁我地點知Corona嘅存在呢?就係因為光譜上嘅分別啦。

係Corona見到一條好特別嘅emission line。波長係5303A(A係長度單位)。
當時嘅人唔知呢條emission line係咩黎,因為同已知元素嘅emission line對應唔到。
所以當時嘅科學家將呢條emission line歸咎於太陽上嘅新元素「Coronium
不得不講,未諗到解釋就推做「新」現象,其實幾失敗,同神秘學有得揮

我地而家知道呢條emission係由 Iron 鐵 造出嘅。
當擁有26粒電子嘅Iron,失去大約13粒電子嘅時候,就會放出呢種光。

如果仲記得,當有巨大能量令粒子進入excited/ionized state,就會令佢發光。
所以Iron要失去13粒電子,代表Corona係一個好高能量、好熱嘅區域。
根據數據,太陽表面係大約5700K,而係Photosphere 10000公里之上嘅Corona溫度已經變成一百萬K
而兩個溫度差異咁大嘅區域之間嘅地方,就稱為Transition Zone 過渡區

https://www.youtube.com/watch?time_continue=126&v=NYnUjtWCqA0
omg,打完先睇到呢條片.........................等我搵咁耐資料。
點解Corona咁高溫,係一個未解之迷,今次Parker Solar Probe嘅目標之一就係呢個。
科學家叫呢個問題做 Coronal Heating Problem ,等緊大家黎解答呀
咁主要都係認為磁能生熱,詳細睇下之後會唔會再提到啦!

Corona 再外面,就係 太陽風Solar Wind 了。太陽風我都唔知當唔當係太陽結構,但都介紹下。
太陽風姐係由太陽噴出嘅粒子。太陽射出嘅幅射就係光速啦,而太陽風嘅粒子都唔慢,秒速都有500米
光由太陽射向地球要8分鐘,而太陽風都只係需要幾日嘅時間。
基本上成個太陽系都被太陽風包圍住,可以話係太陽系一個屏障黎(因為擋住Interstellar medium嘅入侵),但佢本身對行星(生態,唔知有冇啦)嘅破壞性亦都係好大,是好是壞視乎你點睇啦

咁太陽風嘅來源就係Corona啦,因為夠熱,粒子就有足夠動能去脫離太陽嘅重力。
散發太陽風,換句話嘅就係太陽會愈黎愈輕。每一秒,太陽風都會帶走約二百萬噸嘅粒子。
聽落好大啦,但其實由4.6億年前到而家,太陽風都帶唔走0.1%太陽質量,所以太陽唔會因為太陽風而消失,唔洗擔心。

下一次會講太陽嘅磁場同佢相關嘅特徵(太陽黑子),等我
有新post正呀
太陽 像那 大紅花~
又有文~~
每秒200萬噸
正 又有新文睇!
其實係100噸鬆d
濕碎啦
lm
咁Corona嘅光譜係咪代表左入面有鐵?
以前聽過太陽核心係鐵組成
咁即係啲鐵會升上上面
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞