【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
Push
高質帖留名.
推!
推到4頁一更
支持巴打開新POST, 上一個POST我全部有追
寫緊啦,唔好咁多黐線佬啦
Lm
lm
加速
呢一頁仲有幾多層?
係咪會講下太陽外層溫度同磁場?

天體同地球嘅距離向來都係一個大難題。
自西元前2世紀,ίππαρχος Hipparkhos計算出準確嘅月地距離之後(同現代嘅誤差只係得6.8%),人類要去到1769 年先量度到第二個天體嘅距離,日地距離

1677年,哈雷慧星個個Edmond Halley提出咗一個量度嘅方法, 利用 金星凌日 Transit of Venus

簡單講下,畫/計錯左就當我冇寫過
喺金星通過太陽盤面時,同時係地球上唔同地點(P點,O點)進行觀測,會得出視角差(θ)。

視角差,加以簡單嘅三角幾何。(角細,我直接用=)

再利用 行星運動定律 Kepler Third Law 得出嘅地日距離及金日距離嘅比例,(金星224.7日公轉一次,地球就365.25日一次)從而計算出地日距離,1AU ~ 1.5億公里。

有咗距離就好簡單,直徑就只係角大小同距離相乘。就搵到太陽直徑係地球嘅109倍。

亦都得知太陽質量係地球嘅333,000倍,佔太陽系總質量嘅99.86%。

好多人以為太陽係唔識郁,當然聰明嘅朋友已經知道太陽係圍住銀河系移動緊。

或者未必每個人都知嘅係,太陽亦都自轉緊。
但唔同緯度嘅轉速係唔同嘅,當中以赤道轉速最快,24.47日轉一圈。
差動自轉 Differential Rotation 其實並唔罕見,太陽系中例如木星、土星都有呢個現象。
點解太陽會有差動自轉?又點觀察到呢?下篇繼續。
我地由淺至深,由內到外,再由外到返內。唔洗急一直會講到!
有聲

1677年已求得地日距離,2018年仲有地平撚
尋晚睇完呢個post開始追返你之前d post
一路有睇how the universe works
有片會郁容易明基本道理
再睇你個post又再深入理解當中原理
之前聽過
我地眼見既太陽光 雖然要8分鐘先黎到地球 但呢d光並唔係8分鐘之前產生 而係數萬年之前
因為太陽內部密度高 光線一開始唔可以用直線由內核走出星體 而係要經無數嘅碰撞先出到黎
LM
等左成日俾咁少我睇!!
lm
尋晚睇完呢個post開始追返你之前d post
一路有睇how the universe works
有片會郁容易明基本道理
再睇你個post又再深入理解當中原理

有片有圖係容易d但有時文字亦都可以詳細d,一齊混合最好

之前聽過
我地眼見既太陽光 雖然要8分鐘先黎到地球 但呢d光並唔係8分鐘之前產生 而係數萬年之前
因為太陽內部密度高 光線一開始唔可以用直線由內核走出星體 而係要經無數嘅碰撞先出到黎

岩呀,差唔多咁上下

等左成日俾咁少我睇!!

又打式又畫圖,用好多時間架
快啲出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞