【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
最近有點忙,唔好意思。我應該星期六日先得閒更新。

Live咗啦
太陽今年第 4 度出現「無黑子」現象,科學家:地球恐於 2019 年進入小冰河期 :
https://lihkg.com/thread/846642/page/1

又會 好多人信
太陽真係好吸引
太陽系最遠(矮)行星距離又被刷新了。

https://www.space.com/41995-dwarf-planet-the-goblin-discovery-planet-nine.html

班NIBIRU撚應該有排射
等睇連登瘋狂開呢D post

推post
樓主加油
小冰河時期
多謝大家推post,但唔好期望會更新得好快

上次我地講到太陽嘅對流層。熱嘅氣體會上升,而凍嘅就會下降。
但係太陽嘅熱氣其實並唔係好似圖片咁,一次就進行咗整個上升嘅動作。

呢張圖比較準確,對流應該分成一層層 對流圈 Convention Cell 咁進行嘅,愈近核心嘅cell愈大,反之就愈細
係光球層太光約20萬公里之下,每一個cell嘅直徑約有幾萬公里。
慢慢往上去表面,至光球層之下約1000公里,cell嘅直徑就變到得返1000公里。

原因係因為氣體愈距離核心,密度就愈低,以致Cell嘅體積都愈黎愈細。
而光球層,就係當氣體密體變到極低,對流唔再有效嘅距離。所以我地會見到太陽嘅光線黎自光球層,因為能量又再次以輻射嘅方式(黑體輻射,再講)傳遞。

太陽嘅Convention cell係可以觀測到嘅,我地稱為米粒組織 Granule,而呢種現象就叫 Granulation
大陽表面每一刻都被約400萬粒Granule所覆蓋,其實幾核突,好似蟲咁

上面講咗,最接近光球層嘅cell直徑係1000公里,所以Granule其實就係指呢D 1000公里嘅cell。
Granule嘅壽命大約係5-20分鐘,視乎熱傳遞嘅情況而定。

利用Doppler effect,我地可以見到Granule中心係藍色d嘅,而邊緣就係紅色d。

代表中心嘅氣體上升,同我地距離變近;而邊緣就下降,遠離我地。
Granule中心比較光,而邊緣就比較黑,係因為中心嘅氣體比較熱,而邊緣比較凍。但兩者其實只係相差咗唔夠500度。

太陽表面有趣嘅野當然唔止咁少,但跟返個flow,下次 講埋太陽嘅大氣層先
只係相差咗唔夠500度

人類在地球可以感受到的溫度range最多得2-300度

呢個post啲距離呀體積呀溫度的scale都大到好抽象
有文
係離地D 冇計太陽表面成5700K,500度只係10分1都唔夠。
太陽己經係相對地最唔離地個粒Star
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞