【天文】‎與 太陽 有關

984 回覆
439 Like 6 Dislike
無超光速撚入來推po真係唔知開心好定唔開心好

睇睇下就會愈明愈多
LM太勁, 神祕撚挑唔到機, 唔敢入黎.
越睇得多, 越唔明.
就咁睇好難入腦,之後愈多新野就愈唔明。
要成日由頭重睇
所以我唔敢出咁快
這不能接受
借啲倚唔update
個有冇人睇緊
樓主有無聽過太陽並唔係一個火球嗰個講法?

講話佢有一個實體嘅核心,核心表面溫度係大約27度

又話太陽嘅熱力並唔係來自核融合,而係來自宇宙中嘅電磁,亦都解釋左點解外面會熱過入面。
好有科學家嘅浪漫

用啲物理野做比喻好有共鳴
Source?
Google「太陽實體核心」六隻字,連百度result都恥笑你

雖然太陽的確唔係火球,太陽表面的溫度比火高很多呢
我知真係唔係一個火球
I mean 熱力唔係嚟自核融合

source 一陣搵返
俾多d詳情 我地再討論下
有人提出太陽熱力並唔係來自核融合,而係來自電磁
呢個講法解釋左點解日冕比太陽核心更熱等等嘅問題

https://youtu.be/Ep803Xiso5E
呢條youtune 片同我講嘅論點有d 似,你地可以睇下

如果有錯,麻煩指證下我

以下係同條片有關嘅 source or 新聞
http://www.epochtimes.com/gb/15/12/3/n4587474.htm/amp

https://www.google.com.hk/amp/s/tocana.jp/i/2018/09/post_18193_entry.html/amp/
其實呢di野未有實質論證都係當聽故仔好di
我都知未有實證,所以咪拎出嚟討論下

btw 睇左條片未,個講法幾有趣
條片幾有趣,都幾多source,我唔係專業科學家不過講下我嘅諗法:

1) 太陽的確係有等離子體,現今理論都係咁講。 而高質量代表高溫,實驗室都可以驗證

2) 現今天文學其實好著重等離子研究,但只係認為重力先係最主要嘅力,星體上嘅電磁場、高能星體嘅高能幅射,其實都係由呢一方面建立。但因為太陽系內冇高能星體,所以普羅大眾基本上唔會接觸到,所以就會斷章取義話天文學家忽略左。

3)****呢個非常重要****
太陽嘅微中子。如果用等離子嘅電磁理論,太陽係唔會放出微中子嘅,因為呢個係核反應嘅產物。但事實上太陽的確有微中子嘅放射,呢點等離子理論就解釋唔到,所以好明顯條片都冇提到呢一個太陽入面非常重要嘅特徵。

4****都係好重要****
如果由等離子放電,咁我地觀測到嘅光譜應該係不連續光譜,而熱軸射(核反應)先係連續光譜。而我地實際觀測嘅光譜係辛續光譜,呢點等離子宇宙都係解釋唔到。

5)星系結構,而家個星系結構係由重力形成,雖然暗物質理論暗物質都係未證實嘅,但結果上的確係可行。
但等離子宇宙嘅星系結構係由電磁力組成,咁所以1) 電磁力應該好易測量到,但事實上唔係。 2)紅移(redshift)就唔再係反映距離,而係年齡,愈老嘅星系應該距離我地愈近。但事實上觀測,星系嘅年齡同我地嘅距離係冇直接關係。

6)解釋唔到黑洞,重力透鏡。
....仲有好多唔講

但呢個理論都係非常有趣,至少可以避開到日冕太陽風呢D問題,睇下會唔會可以再完善D,但暫時而家咁睇係未有信服性。
不過對普羅大眾黎講,呢個說法係幾有說服力,因為用極光電磁呢D日常生活嘅事物連繫,所以呢條片有成100萬view,有D擔心好多人未經思考又信左
差啲想講:好野有文

但睇多次
又學到嘢
果然要有機挑先出post.

好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞