[立秋老虎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (18)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
都係 網上2000頭多dd 應該ok..好耐無睇
Carmina加曬價啦,正價三千,outlet先有平
新手想請教各位巴打

想買呢款鞋,品牌二揀一的話
邊款好?
純比官網,Andres Sendra 貴 Loake 300舊港紙左右

如有煩似款式,其他性價比更高嘅牌子,請指教下小弟

Andres sendra

Loake
我覺得上面好睇d
Loake應該唔ship香港wo
無知一問
上網睇一般suit jacket 長度正常去到手指公第二節
但如果小弟瘦底 膊窄手長
係咪應該短少少 如果唔係睇落件嬲好長 個人成支竹咁
係哦,都無為意,但見amazon都有
兩個Brand其實Grading差唔多,我會睇兩樣嘢去揀。

第一,皮革。
呢對屬於Loake既1880系列,呢個系列既皮向來都唔差,個人認為同Cheaney差唔多。呢個對比Andres Sendra既 Scotch Grain會略勝一籌。
兩對我都試過做Shoe Shine,Loake係容易磨好多,如果會玩Shoe Shine可以留意呢點。

第二,Last。
呢點其實好睇個人喜好,我個人就鍾意Loake呢個Last「Capital」,細心留意你會發現Loake最Classic個幾個款全部都係呢個Last,比較British。而Andres Sendra既last就比較Fancy,其實都係睇你個人喜好同襯開咩西裝。

都係個句,兩個Brand既Grading差唔多,Andres Sendra都係Goodyear,鞋底做得靚仔d。

個人會鍾意Loake個對多啲。
Andres Sendra個last都唔算好fancy姐
對比之下略顯Fancy啦,可能我個人唔鍾意d太過修長既皮鞋,尤其隻腳大睇落好鬼長。
多謝師兄分析,好詳盡!
「我覺得」咁比較法其實唔多好,皮革好唔好並唔係用容易起鏡與否去判定,smooth leather去比較grain leather用容易起鏡與否去分高下不是十分合理。

Last的話就咁睇圖,我睇唔出對Andres Sendea有特別長,比loake果對斯文係岩既,但用fancy去形容我覺得就唔多妥當。

再者如果你腳大,就咁睇呢兩對,loake果對360度welted分分鐘睇落仲chunky 更大舊wo
我從來都唔係用Shoe Shine方面去評論塊皮既好壞,我係講「兩對我都試過做Shoe Shine,Loake係容易磨好多,如果會玩Shoe Shine可以留意呢點。」純粹係提醒一下玩Shoe Shine既話揀Loake個對會比較好磨,同埋的而且確Smooth Leather係比Grain Leather容易起鏡。

我用「我覺得」呢三個字,係因為呢兩對鞋既Last我都有,作為一個用家去評論兩對鞋。我著開UK8,兩對拍埋一齊,對andres Sendra起碼長2cm。

我本身係一個英國皮鞋既愛好者,所以對於偏修長既鞋型比較敏感,本身修長既Last加埋啡Grain leather撞Navy Suede,對於我黎講我會認為Fancy左啲。

咁每個人對皮鞋既接受能力都唔同既,我身邊好多朋友連Wingtips都覺得Fancy。
全港最平西裝係咪荷李活
只著兩次 所以想盡平
唔該哂
咁上下既shirt咩牌子會有?

「呢對屬於Loake既1880系列,呢個系列既皮向來都唔差,個人認為同Cheaney差唔多。呢個對比Andres Sendra既 Scotch Grain會略勝一籌。」

我唔知係咪我誤解啦,但我睇落去就字面上解讀好容易令人誤以為Loake既皮革用料比Andrea Sendra好。

然後我覺得你對「英國皮鞋」可能存在一d誤會 英國皮鞋不論成鞋定訂造,都有修長既派系,John Lobb Paris (Lobb家族孫輩二男有為John Lobb Paris製楦部門工作,亦大部分於英國製造,故定義為英國皮鞋)2字頭既楦、Gaziano & Girling、Crockett & Jones 348、358楦等、George Cleverley Long nose等;平一點的Barker、herring shoes都有大量修長既楦形。訂造方面,George Cleverley、G&G、Nicholas Templeman等都係傾向修長既審美傾向。

而短既派系例如Edward Green、Forster & Sons等,即使做得短,成品也大多比較classy、斯文,而非Chunky。

只有Trickers等做country shoes為主,又或是Loake(部分系列)、Sander(部分系列)等會把鞋楦楦形做得比較Chunky、country,從細節上去睇,單論圖中呢對Loake,360度welting即使佢唔「長」,較寬既鞋邊同鞋爭都welt埋呢件事已經會令對腳睇落好肥好大對。
重申多次,我作為一個用家去評論,分享我既用後感。我認為Loake1880既皮革比起圖中Andres Sendra既Grain Leather質量較好。

我認為「英國皮鞋」既定義都可以好廣,如果由「品牌」「Handmade in England」、「Last」等等方面都未必可以完全定義到「英國皮鞋」呢四隻字。又或者咁問,Clarks屬於英國皮鞋嗎?如果上圖呢對Andres Sendra變左英國製作同英國品牌,同時Last同款式不變,又屬於英國皮鞋嗎?

我認同你講英國皮鞋有修長派系,尤其係G&G大部分都係修長為主。但修長呢個派系係咪真係可以代表到「英國皮鞋」呢四個字?講到「英國皮鞋」呢四個字我會先諗起Edward Green既Last202、Tricker's既Last4444、Last4445(Trickers出名既Country Boot)、Loake既Capital呢類鞋型。Edward Green亦形容Last 202係「Round-toed and classically English」。我會認為定義「英國皮鞋」會用呢類Last比較貼切,亦係你講既短打派系。而修長派系係唔係英國皮鞋既Signature?我相信絕對唔係;相反我會認為修長派系更常見於西班牙、義大利。

「John Lobb Paris 2字頭既楦、Gaziano & Girling、Crockett & Jones 348、358楦等、George Cleverley Long nose、Barker、herring shoes「其實Herring咪又係一堆廠代工」、George Cleverley⋯⋯⋯」我唔會話你所講呢堆嘢唔屬於英國皮鞋,只係覺得頭先提及「短既派系」更加貼切。點都好,你我太執著呢4個字應該點樣定義,最後只會變成捉大家字蝨。咩係真正既Signature?咩係主流?咩先係英式皮鞋?又應該由邊個定義?而我指既「英國皮鞋」只係「一般大眾對英國皮鞋既刻板印象」,當中我係冇否定過修長派系唔屬於英國皮鞋。

講番呢兩對鞋,我由始至終表達既係,Loake既Capital Last比較英式,Andres Sendra既款式同該款Last相比之下會較為Fancy。更何況Andres Sendra主要係做Patina為主,本身品牌都比到人一種Fancy既感覺,當然獨立黎睇,相比佢大紅大紫既Patina就當然唔算Fancy啦。

而肥大呢個問題,相比起你所講既Country Shoes所用既Storm Welt先係真正既Chunky,同埋360Welt主要都係影響皮鞋後半部分既觀感(後踭部分),所以唔認為係致肥既主因。

睇到你打既皮鞋知識就知你係一個識鞋之人,重申多次,你講既英國修長派系我係絕對認同,我亦無惡意,純粹討論。
Edward Green 202 Last
「我認為Loake1880既皮革比起圖中Andres Sendra既Grain Leather質量較好。」

👆🏻Do not agree👆🏻

我認同你講英國皮鞋有修長派系,尤其係G&G大部分都係修長為主。但修長呢個派系係咪真係可以代表到「英國皮鞋」呢四個字?講到「英國皮鞋」呢四個字我會先諗起Edward Green既Last202、Tricker's既Last4444、Last4445(Trickers出名既Country Boot)、Loake既Capital呢類鞋型。Edward Green亦形容Last 202係「Round-toed and classically English」。我會認為定義「英國皮鞋」會用呢類Last比較貼切,亦係你講既短打派系。而修長派系係唔係英國皮鞋既Signature?我相信絕對唔係;相反我會認為修長派系更常見於西班牙、義大利。

短不等同於Chunky,Edward Green就算係202 606都不會有這種觀感,再者商品描述還商品描述,如果短圓鈍先可以叫英式,咁攝政王年代既野同1800年代已Tuczec時期帶起既風格又是甚麼?到底咩先叫English?

正如你話意大利更常見修長,Firenze 四大家除左il micio 無一個係長既,長果個仲要係日本人、羅馬最大朵Marini 短到無倫、 Silvano Lattanzi短、Paolo Scafora又係多數短、Botoni又係短;數極出名既除左Bestetti都無得幾多個長,真不見得短既有幾咁少見,上面每個都係意大利大大粒既大朵。

至於西班牙,本身就係抄黎抄去,講多無謂。就楦形上黎講,我向來不同意以國家去區別,否則好容易產生誤解。即使係歸納不同國家不同品牌既皮鞋楦形時,我地都唔會用長短、寬窄去描述,因為不論意、英、日、法邊度都好,都會有長同短既楦,而且太粗略粗疏。

講番呢兩對鞋,我由始至終表達既係,Loake既Capital Last比較英式,Andres Sendra既款式同該款Last相比之下會較為Fancy。更何況Andres Sendra主要係做Patina為主,本身品牌都比到人一種Fancy既感覺,當然獨立黎睇,相比佢大紅大紫既Patina就當然唔算Fancy啦。

依家係二揀一對比兩對鞋,相比起Andrea Sendra,對loake既配色不是更fancy嗎?再者個Last,呢個只係普通到不能再普通既soft chisel,我就唔會用fancy呢個辭去形容喇。

而肥大呢個問題,相比起你所講既Country Shoes所用既Storm Welt先係真正既Chunky,同埋360Welt主要都係影響皮鞋後半部分既觀感(後踭部分),所以唔認為係致肥既主因。

淨係個爭同條welt都大一圈啦
202我見過摸過都唔止一百對,唔洗貼圖俾我睇啦
至於西班牙,本身就係抄黎抄去,講多無謂。就楦形上黎講,我向來不同意以國家去區別,否則好容易產生誤解。即使係歸納不同國家不同品牌既皮鞋楦形時,我地都唔會用長短、寬窄去描述,因為不論意、英、日、法邊度都好,都會有長同短既楦,而且太粗略粗疏。

👆🏻補充,呢段既意思係,係歸納國家特色時會避免用長短寬窄去描述,而會用例如:「線條較為棱角分明、線條較緩」、「鞋面到腳背坡度大、小」、「剛陽、溫潤」、「鞋不同區域比例」之類既方式去歸納。

而描述個別廠、匠人時則會用上長短,因為涉及個別審美傾向,同時會用更具體既描述,例如:「Forster & Sons 的訂製傾向把外側孤度做大,形成香蕉形的既視感」、「George Clevery訂製把Chisel toe發揚光大,Vamp偏短但收得急,鞋後半及開口比例傾向偏長」、「Masaru-San 製作的鞋履,線條流暢而帶有大量曲線,有攝政王時代的審美傾向,楦型偏窄偏長,看起來精巧、細緻。」、「Yohei Fukuda製鞋時,尤其方頭,前半部甚有George Clevery風格影子,但後半則更類近於John Lobb London,或許與他學習的製鞋時到英國研修有關」、「Roberto Ugolini的楦形線條變化非常大,而且棱角分明,方楦頗具剛陽味,圓楦則多較鈍」、「Stefano Bemer過世後店內承襲其生前風格,楦形線條變化巨大,鞋邊偏粗且配合低密度齒壓痕,延條上低SPI粗線,整體剛感十足」etc.
兩位鬧得咁用力,做細又有機會學野
唔覺係鬧喎!係Feel到兩位對學術研究嘅果分執著、與渴望 。
我都係個句啦,我係作為一個用家去評論,講出我既著後感。我冇講過Loake用料好過Andres,純粹以一個用家去分享Tarantula呢個款既皮革好過Andres既Scotch Grain。亦唔知點解你會誤解左我用Shoe Shine去分辨塊皮得唔得,我都係比個溫馨提示d會玩Shoe shine既人。或者你都摸過對Tarantula 100次啦,個Last塊皮好唔好就真係見仁見智,如果下下將個標準擺到上John Lobb CJ Edward Green,你估個個有Buget買對5K以上既鞋咩。

同埋由頭到尾我都冇講過短就等同於Chunky,一直我都係講緊Tricker's Country款既Storm Welt睇落先叫Chunky,360welt Chunky與否你我睇法唔同,無謂深究。

你話『我向來不同意以國家去區別,否則好容易產生誤解。』咁其實所謂既英式係乜野?你所講既『短既派系』Edward Green又屬唔屬於英式?定係好似你所講,唔應該用國家去區分,所以根本就唔存在所謂既英式法式乜物式。

睇你講完一堆歷史,的確你係可以證明到英國都有好多樣化既款式同Last,同樣法國意大利一樣有我所講既『圓短鈍』,所以即使係Edward Green既Last 202都唔可以叫英式?你話佢只係一個商品說明,我既睇法係,一個百幾年既三大英國鞋廠話呢個Last係Classically English,咁唔叫『英式』應該叫咩?

你寫出黎既理論我明白,的確就算係英國鞋廠都可以出好Fancy既皮鞋,好似Barker既Creative咁(唔係好識欣賞),好似你講既Marini同Botoni,撇除Patina一樣可以做得短身同Classic。

但我相信現實就係,當一對Edward Green既202 Last咁既鞋型擺係一個著開皮鞋既人面前...

我諗絕大部分人就算唔睇牌子,都會認為呢一對係一對『英式皮鞋』。

我Post圖純碎係照顧一下唔知Last 202係咩樣既人,始終呢度唔係得我地兩個人,同埋唔係個個都好似你咁摸過對202 100次咁多,擺相俾到Hard feeling你同你講聲Sorry。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞