[立秋老虎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (18)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
仲有venetian shoe cream
Horween廠推薦 雖然berwick唔係用horween
香港係咪未有大牌子做mtm ?
brooks brothers 好似都要遲d 先有

而家做西裝去邊度抵玩
好似Dunhill, Zegna, Loro都有喎,咁都唔算大牌子?
原來有, 一直唔知
想問下知唔知個價位大約幾多
足夠你去ww chan既價錢
各位巴打好 有野想請教
我想問西裝jacket隻fabric唔同條褲嘅得唔得 我有件褸係dark green - linen, 想搵條呢隻款褲但搵咗好耐都無 個腰位係唔同d唔知叫咩

唔該
你當件jacket係blazer或sport coat著咪得囉!
Suit就一定係一樣的,這是定義來的.
那條褲咪一條普通chino,現成買就可能比較難找到,訂造就度度都做到.
我搵咗好多現成都無個個腰位咁 可能訂做啦咁 唔該
updated 返各位, 尋晚用完renovator都仲見到d凸起點點,今晚試埋問fd借既saphir cordovan cream再睇下咩情況
我自己就不大喜歡用VSC,一來效果不顯注,二來放得來成份會分離,好麻煩,三來比較難買到(我知依家香港都有人賣)。我有成罐(八成滿)剩係度
落野係唔會使佢平番的,你等去乾透反而佢可能會平番,有D情況佢係永遠都唔會平番的
我試過用造鞋用的熨斗熨佢都唔平呀!
成對打濕佢等佢平均咁乾有冇得諗
我幾對馬屎忽都有咁
我已經唔理了
push
其實我唔係好想像到你想搵乜野boots,因為formal boots已無乜人著。
4k左右,C&J Charlton囉,如果你買到的話
Leather healer 招人買鞋 意留tg
4k是找到減價貨時,正常是5k幾.
另外可以看看Chelsea III, 呢對真4k幾.
有冇師兄玩berluti
好想買對loafers
實用計,Chelsea III幾好,起碼之後著到,Formal Boot以香港天氣真係考起人著
我兩對Balmoral boots都係放在盒中
真係咁難襯?
主要係懶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞