[立秋老虎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (18)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Giorgio
我都有諗過,只是估唔到佢地仍會係指標啫
唔知係咪我買錯 size 定點 套 suit supply (~4K) 同之前喺啡色 tailor 造嘅 (~6K) 感覺差好遠 褲又唔啱腰圍咁 當然料同款冇得比 不過我只係覺得差 2K 不如去造 後悔中...

Between, 件褸嘅內袋係咪唔適宜放太重嘅嘢?驚件褸會聚埋一邊 各位你地電話放邊?
我唔理的,銀包、鎖匙、電話全部放衫袋
我都係

咁放到有D嘢要注意的,例如袋的深度。
盡量分開放,平均地放,例如一面放銀包,另一面就放電話,唔好側埋一邊。
有D就放褲袋,咁咪唔會咁易突起一大嚿
有無圖?同埋感覺差好遠的感覺是甚麼?
唔知影得好唔好 盡量企到似啲
有同事話我套 SS 係買大咗咁
左係 BT 右係 SS
除咗套 suit 外 其他全部一樣
依位巴打件BT好似就黎爆wor...同埋open quarter見到白色恤衫係褲頭上面有d礙眼,仲埋袖唔係太順?
BT條褲係冇燙定係太緊?(ss條褲就算把啦)

利申:新手9up
我自己就覺得 SS 好鬆身咁...
BT 係我兩年前造嘅 可能我肥咗 其實我平時着就好少扣鈕
條褲冇燙 但着上身感覺 fit 過 SS 好多 (起碼唔洗用 belt)
啦我真係唔識睇既

Jacket唔係貼身衣物呀,BT件野就咁睇腰 袖 褲髀位都略緊,預到好盡;SS就袖長差半分,褲都係緊,褸反而好點
新手路過,純粹覺得灰色果套有d緊
其他唔識
綜合返意見 好似 SS 好啲
宜家都重發掘緊點樣同 tailor 溝通
由買 RTW 到 bespoke 一直都係冇乜 feedback 對方話乜就乜咁 宜家日日都要着老西
要開始有返啲要求
一般講兩邊都冇問題
Jacket: bt 䙅略為太緊,不過ss個袖長短左少少 可以睇下有無得放
褲:bt fit d, ss 以rtw黎講收貨有餘啦
似乎呢位Ching 著慣咗網友所說的condom fit
件衫應該係SS 個fit啱D,BT那件太窄。
SS個袖筒可能闊咗同短咗少少,都係可以改到的。
褲除咗衫再影,不過問題應該係可以改到的,如果找到個好的改衫師傅。
其實如果單講成衣質量GA還是很好的
係個價痴左線姐
宜家睇多咗同着多咗 先知自己想要乜 同點先叫好睇
咁如果件褸太窄有冇得救?(除咗減肥之外)
如果bt嘅,就拎返上去叫佢改

如果現成,去荷理活道 天倫 啦
我廿幾年前D GA係fused㗎
我就無咁講究喇,我懶到出汁事但塞
有無得救要睇有多少紙口
灰色fit D
成衣通常預咗改,所以都有足夠紙口的,而且太放咁少,唔應該有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞