[立秋老虎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (18)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
試下搵啲999裁縫 全部polyester任你揀

講番正題,其實大部分布廠都有wool mix polyester嘅布,你特登問鋪頭應該會拎出黎俾你,不過大多數polyester布都被當作係traveller suit姐。
其實我唔明如果有呢種疑問點解唔查下百科全書或者google⋯⋯
講起布我都仲有堆未整
應該覺得child登好用過google
polyester 唔透氣/ 出汗一焗會好臭 已經夠晒原因執著羊毛/綿/麻啦下話
其實夏天褲嘅料,好薄,入機低轉數凍水洗會唔會有問題?真係冇時間走去手洗
機有手洗mode
Thanks Fishball Ching!
各位師兄, 想問下落雨後出咗咁黑色漬可以點搞?

我會等對鞋乾透再上深色啲嘅shoes cream 遮住佢
唔該晒
你最好等啲高手解答 我可能錯㗎
如果攪的意思係整走去,咁sorry,你接受現實吧!
明白了。唔該,即好像思歪師兄所說,只有用更深色油嚟遮住算了,對嗎?
我自己就唔會專登用深色,不過那就自己喜歡啦,對鞋應未乾透,乾透應該會再淺番D。
呢D歲月痕跡係鞋的一部份,這才是真的patina
謝謝魚旦師兄
呢個唔係喜好問題,羊毛既好處例如手感、可塑性、親膚性、回復性同抗菌性等等,維基百貨都查到啦⋯⋯
其實如果係羊毛料,買多幾條輪流著就得,本身羊毛就不利細菌生長,一年半載先乾洗一次不會有問題。麻呀綿呀果d反轉入洗衣袋手洗mode就ok,不過套裝就最好成套拎去乾洗,如果唔係條褲同件衫有色差就
而且較有要求既消費者一般都傾向選擇天然物料。條骨容唔容易消失呢d野,換個織法就可以解決問題,羊毛料本物都會因為毛既品質、支數、織法分開千千萬萬種,係你唔識姐
多口搭個爹,如果係水漬可以試下leather soap,唔保證得,不過我用leather soap醫過幾對近似情況
唔該牛肉兄
唔會成對都深色咗咩?
同埋你意思係saddle soap?
collonil有枝泡沫leather soap幾好的。不過就算一般leather soap我都只有試過成對淺左,未試過成對深wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞