[立秋老虎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (18)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
真・祭帳
朋友,呢個我明顯無著好件衫啦🤷🏻‍♂️
依家都無乜人做祭帳了
我去大酒店都已甚少見到,以前結婚有人送喜帳添
膊頭唔服、恤衫反領,張圖仲有大把野睇
況且作為「曾經」舖頭嘅老闆,著到咁都幾失禮
定還是想巴打們好似你咁著衫去見人?
係咪留番起佢,到你走時,做張比你?
睬過你
膊頭唔服你up緊乜? 恤衫個領本身我就無打算要佢硬挺似T&A架啦,non fused唔落collar stand無熨衫咁又點?我又唔係去開會見客,如果按你呢種講法去judge,Brio、Armoury、bryceland 死晒啦。 唔係下下都要官仔骨骨乜都又挺又直架
你睇真啲?圖右邊舊骨凸到?
。。。我諗你著呢套衫果日應該打十號風球
唔好再拎自己同Judge、Brio、Armoury呢啲比啦,你唔係Prologue老闆㗎啦
利申:無惡意
我無拎自己同佢地比,而係講相,呢個關身分咩事?你講得無錯,我不再是Prologue老闆,講白了我只是一個買衫買得比較多既麻甩佬,

我已經在上面擺左我同一件衫著好的樣子,衫既野著好左同無著好是兩回事,衫不是鐵板來的,我好多擺出黎既相都只係share ootd,根本連dun都費事。

如果你硬要講問題的話,可以的。但唔係拎呢d野黎講,姑勿論本身有無著好件衫,就算有骨突又如何?件衫無pad的朋友,如果有個人舊骨好突,咁佢著無pad既西裝時有突係非常正常,所以才有到底做衫應唔應該落pad、舒服行看定外觀行先既討論。
同埋做乜個討論點走左去我果度,哪怕假設我完全沒有任何專業、權威性,同我指出件衫有問題有甚麼關聯?

我又無叫人幫襯P記,亦無叫人去幫襯誰誰誰,就算我係個唔識任何野既人,如果我地討論既係Coller而個產品的確有問題,就是不是不是應該去跟住幅相討論件衫本身?

主觀的東西我唔講,同魚蛋討論到一半未有共識的問題我也不提,純粹睇making,邊有人做衫兩邊gorge line一邊向上一邊向下架⋯⋯
不如我又是但搵張C記相黎睇下 你話C記嘅Lapel有好大嘅問題,套套衫手造,平心而論件件手工係咪件件都要十分完美先可以著?又或者我又搵張Lapel相睇下有咩問題。我就睇得出少少啦 大家又幫眼望下?
你兩個究竟想玩乜?
玩考眼界嗎?
老闆大戰老闆
食花生留名
交流下姐,何老闆你好
我絕對無惡意啊蛋爺
係蘇生覺得我地啲野十分唔掂
反正佢覺得西裝無20k唔著得出街
一係就靜到死,一係就哎交,咁有聲氣總好過無

上星期知道幫我造開衫的師傅入咗廠,都幾唔開心。
今年幾個識的師傅都相繼入院,出院後都可能退休,以後都唔知去邊度造衫
佢同個個都嘈架啦,習慣就好
再嘈全部唔俾布你地
乜你咁講野
哈哈哈,我好似無同你買過布喎
寧願嘈出火花,好過以前個度無人傾封埋Post
朋友,你如果是老闆,不如你再仔細睇下你的出品,甚麼能交貨,甚麼有問題好過同我嘈啦。

你講得岩,套套衫都手造,套套衫都手裁,不是件件完美是可以接受的,Luciano要挑骨頭都大把野挑啦,但是錯在哪、錯成點,係有分程度架。

如果係fitting出問題,姐係仲有得執,可能只是師傅睇錯單或者fitter度錯,是可以接受的。但有的地方係唔錯得架,尤其是離譜到個gorge條線一上一下、件衫離晒頸之類,係唔應該出現的。

我依家叫做無業遊民得閒得滯,我亦無叫人幫襯誰或不要幫襯誰,只不過你都親自黎埋呢度做宣傳,俾人放大檢視亦可算正常吧?

三幾千一套衫不會要求你有Corcos水準,我未至於咁無稽。所以我一開始都只係話Coller既product耐人尋味,是因為我見到一些圖同一些人俾我睇的實物令我覺得有點奇怪,如果令你不快,咁我都只可以同你講聲唔好意思,但我講的地方有無道理,我希望你再諗諗。
我就日日放假響屋企玩喵
老闆呢個名我真係受不起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞