[立秋老虎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (18)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
btw 蛋哥可唔可以講下chino落唔落pleat好
個人喜好啦!
但傳統款式係唔落摺,唔反腳,原因係戰時物資短缺,要慳布。
唔靚 反而對inverness仲平過cj hg
兩樣都有係咪難啲Casual咁著?
其實唔關事,再者有cuffs比無casual
Twill 本身就已是casual,你想formal都唔得。
我著chino返工,D同事就會問我今日做乜咁casual
事關有時可能著下sneakers
有pleat就應該會燙埋骨,好似好違和
cuffed 著loafers好夾
如果講真"formal"(即係morning dress, white tie, black tie嗰D),咁牛肉粥係啱的,有cuffs係唔formal的。
但如是日常生活中的business formal,則有cuffs並不會突然變成casual咗囉
香港都好少機會咁formal 唔計上流社會啦,冇乜見識過
在香港,Morning dress基本上只有婚禮會見到,喪禮都要好少見。
White tie即情係無機會咁滯。
只有Black Tie在formal dinner或ball才會有機會著,但都越來越少。
上次嶺南校長喪禮,多得魚旦哥借black tie,我諗我同幾個教授已經係最formal個班
呢個black tie同嗰個black tie有D問同喎
講條tie,梗唔係Dress code個隻
呢個post嗰啲咪係
d恤衫擺擺下頸位肘位變黃左 , 想請問巴打都係用彩漂? 有冇其他方法更有效?
求問
深藍西裝白色恤衫
煲呔嘅顏色揀咩會好啲?
定其實無咩固定話點襯
You win
發覺西裝袋底位成日都濕晒
明明著緊airsim
請教咁多位巴打
呢排落雨返工著住對軟身皮鞋日日都濕哂
岩岩今日發現對鞋多左好多類似油跡既黑印
洗唔甩都幾深色
有冇巴打知點救
唔好淨色就可以,我會揀條子或碎花,紫色,紅色,藍色為主色都可以。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞