[立秋老虎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (18)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
見賣鈕個英國網unit用line,應該同ligne 係同一樣嘢?(just to confirm)

返工日日著恤衫,緊係想俾多少少effort(同埋錢)造好啲。同埋比起其他garments,恤衫真係好抵。

想造non-fused ,見interlining好平諗緊collar嘅要唔要自己買。

另外想問下旦爺用咩collar stays?
Ligne = line, 一個法文,一個英文。
Interlining 無謂買,恤衫師傅未必肯用你嗰D。
我平常用做衫跟來的膠stays.
我有幾套brass的,但好少用。
你想買象牙、牛骨、牛角、MOP定銀?
我準備新換底呢對打「頭膠」
我個人認為膠好過鐵,即係Vass個標準鞋底
膠正啊 我對對都膠
膠好過鐵?
好少聽
膠唔滑、無聲
便宜莫貪🤷🏻‍♂️
你如用女裝鞋踭那種膠,襟用程度同鐵差不多,價格亦唔貴,換亦容易。係無咁靚仔啫。
好處牛肉碎都講咗,可以考慮一下
我最鍾意「便宜」
幾錢到?
邊間整 考慮下
有冇圖睇下 同埋邊到整多?
我自己整多喎
一係師傅整完唔肯收我錢,所以答你唔到喎
你哋自己問下啦!
我師父係用掌膠 以前d post有貼過圖
著左大半年 塊膠都冇甩冇蝕
如果放皮鞋有冇人有興趣
Alden color 8 shell single monk
Alden snuff suede penny loafers
Tricker’s bourton acorn
CJ Hallam cap toe black Oxford
Size UK 8.5-9.5
仲有EG Asquith dark oak
CJ whiskey shell plain toe derby
不過呢兩對仲考慮緊keep唔keep
原價半價/40%左右
地址呢
有圖有偈傾
有圖有計偈

嘩 旦爺你對鞋既狀態都...
veldtschoen?
落完雨未打理係咁上下
有興趣
諗緊繼續用膠,買 brass,定係買下面依隻
其實collar stay重啲望落有冇分別?(ie brass vs plastic)

https://www.acornfabrics.com/accessories/collar-stays/x1-pair-of-flexible-collar-stays-white
追完po 想聽下皮帶有咩學問
想問下有冇人着gurkha係唔燙骨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞