[立秋老虎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (18)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我就咁GOOGLE搵返黎
有冇咩唔太貴既BRAND
想做返件
呢啲款通常都舒服,不過老土啫
Go go go la
1-2k berwick 啦,再平就真係要買你圖個d 架啦
原本有對F FITTING 有一邊腳趾尾有小小緊

如果改買G FITTING 再大半碼 會唔會太大?
視乎那少少係幾多,同埋對鞋係咪真係唔夠長
如果長度無問題 淨係唔夠闊呢?

皮底鞋買大左加對鞋墊會唔會影響BREAK IN?

THANKS
你指的影響走甚麼?
未試過皮底加鞋墊 所以想問下

到真係買大左 仲有得救 (想上網買)
如果呢種
可以搵下driving shoes

我鍾意Tod's
小弟今朝見冇落雨著左對Berwick shell cordovan boot, 但之後落左一陣雨唔算大,而家返到屋企見到有d微微凸起既點點。請問咩黎?可以點搞? 冇噴過任何野

有冇襯西裝既boots / 高筒皮鞋 推介下?筆值4k左右
諗住結婚果日著,不過仲搵緊邊度造西裝好
Shell cordovan遇水係咁
我會用濕布擦 等乾左再上shoe cream推返靚仔佢
Attire House,平靚正!
和巴打,點睇regal 既日製皮鞋? 日本見賣約兩萬幾yen
其實Button同Clip分別喺邊?
Button要有button
如果clip用係太fine嘅布上面,會damage塊布,因為你郁動會有磨擦!所以clipper braces我建議用係cotton or denim trousers。Button就會比較好,唔會damage塊布,又唔會甩,不過就多重功效,要係褲嘅inner waist band要加鈕!
shoe cream 有咩推薦? 淨係知要用renovator
Saphir同bootblack都有cordovan cream
除非你做到百五枝以上如果唔係我唔覺得會明顯damage,我唔少褲俾我夾足幾年乜事都無
想個邊到有得賣 neck handkerchief/ bandana

借網上圖,剛入手左呢對regal 315R, 27000yen.

想問問goodyear welted鞋底有咩特點

謝各巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞