藍牙喇叭討論區

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
網上睇左篇ue boom 3嘅review 話幾好,本身諗住買。 但睇返呢度巴打對 boom2評價有少少卻步

1千蚊範圍左右仲有咩好選擇
請教係咩apps黎
係AudioCast(圖中圓形嗰嚿嘢)嘅app嚟,要有嗰嚿嘢先得,我喺amazon us lightening deal買連運費唔使3嚿水 ,可以airplay同播NAS嘅無損audio files,例如wav、flac、alac

呢度望吓簡介

http://firebird0616.pixnet.net/blog/post/400431347-%5B數位串流%5Drocktek雷爵科技--audiocast-m5-wifi無線
我用CD自製居多
各位大佬,800 budget 有咩選擇?
想手機放藍牙,電腦喇叭(插線)兩用
樓主推DOSS soundbox xl,喺Amazon US賣60蚊美金,未計運費,預1嚿水左右,睇用家評價普遍幾好

不過我冇認真睇有冇AUX輸入或其他輸入,自己上Amazon us望望
唔該,本身用緊creative d200 當電腦喇叭用好聲,不過有少少delay ,
如果d200同呢個比點樣?
sir,2個都冇聽過/擁有,答唔到
sor**
lee 個正,係咪入面d streaming 就想用咩再subscribe 咁?
唔係,入面有支援有冇支援冇,不過多過ChromeCast Audio好多,冇記錯可以解碼48000/24bit最高,有AirPlay,有samba/NFS client支援,玩到大部份無損格式嘅audio file,APE就唔記得得唔得

Ssp都有賣,399大洋,amazon us冇特價連運費都應該平佢幾條嘢,如果按OP同其他巴打推嘅DOSS SoundBox XL + AudioCast再加條monster i800 AUX cable都唔使1千港幣,應該贏唔少比佢貴嘅藍牙喇叭,藍牙就算用AptX都係會受其他電器干擾,有delay,WiFi串流可以播無損,估計好好多
我覺用raspberry Pi做一樣, 起碼仲有dac卡外加變埋dac解碼, 我估呢類audiocast都係用linux系統, 但好多無損格式都唔支持,用 raspberry 好處仲可以裝其他解碼library, 支援更多格式, spotify果d plugin一樣有.

功能基本上無咩分別, 係果d咩天天動聽果類支那app就唔support, 但support都應該無用, 香港ip一樣播唔到
我真嗰套hifi咪用Raspberry pi 裝 volumio 2玩,如果唔考慮流動性,我會建議買raspberry pi 3 + edifier s880 db,估絕對贏晒所有藍牙喇叭,

我有一套呢個組合,不過呢個組合拎唔到去BBQ、戶外用
部份用到嘅
另外volumio 2 冇Tidal plugin嘅,呢個真有無損串流,archphile嗰啲唔係一般唔用開linux嘅人玩𠻹,ssh全手動設置系統,volumio 2就好好多
我自己買jriver, 咩format都得, 費事煩
有冇主要用途同埋聽咩開
有AUX in
冇乜特別要求,聽下一般中英文流行曲

全屋300呎,唔洗超巨聲

最好個樣靚仔啦
t40, t30 wireless 邊款抵玩啲?
同埋jbl pebbles 係咪真係咁抵玩?
有冇巴打玩開過呢幾款入門喇叭
利申:冇咩位放,1k 內
咁Harman Kardon Onyx Studio 3應該岩你
我冇試哂佢bundle嘅streaming source,最少呢個用到,唔使申請account

Sopfity同其他music server plugin一樣,要有付費戶口先得

仲用緊bose mini II想換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞