賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
有巴打包膠話驗眼驗得好「那西」
所以最好舊眼鏡度數ok嘅話直接copy啦
當然我諗後生仔對眼都唔難驗,驗錯機會不大
市面上大部份鏡框係咪都多數大陸做
平嘅就100%
貴嘅就絕大多數唔係
Zoff啲框聽人講好似淘寶質素咁 巴打點睇
咁又未至於咁差
套餐鏡架貨色啦
識個fd配咗成千銀,就真心覺得被搵笨了...
咁點睇jins
2000 budget 其實都無乜揀
你預個budget都去晒對鏡度了....
同zoff 同級
HI , 我想配呢隻鏡片,有水銀鍍膜鏡片一遇紫外線就變成水銀鏡面墨鏡,單計鏡片(唔連眼鏡框)幾錢左右?
左眼600度,右眼600度近視左右
散光200左右

有冇信譽良好店舖推介?

其實即係水銀面嘅變色鏡
個人建議做水銀面就做xtractive 全視線超感光
因為普通版變得唔夠深
Aojo 同木九十一樣....
您對反光敏感,同鏡片係咪最薄無關係咖
反而coating選擇更緊要
但要低反光嘅,一係蔡司DVP, 一係Nikon See+, 一係就瑞士寶MV同Apollo HDC
仲有唔好用藍光coat, 會仲辛苦
至於要全視線定UV420 就睇吓多唔多出戶外啦
但係因為我左邊鏡片厚 所以先會有綠色反光
右邊鏡片冇咁厚 所以冇綠色反光呢個問題
經常外出工作 呢幾個月太陽光咁猛
有冇太陽眼鏡介紹 或者 去邊度配好?
未買過太陽眼鏡 唔知點揀
THX!

咁以我情況太約幾錢?
如果相熟嘅應該兩千以內搞得掂
1.67 xtractive mirror
有無度數?
要平嘅uniqlo/ h&M嘅都防到
又靚又抵嘅 Polaroid/Rayban
運動嘅Oakley/Rudy project
我個人信日系多d囉
仲有間owndays
200-250度左右
太陽鏡 鏡片有冇話要點揀?
係商廈配1.67鏡片 加左$527 個牌子係sun lens
上網search 唔到係咪比人水左
普通近視邊度配眼鏡平?有冇推介?
唔洗牌子,好少帶,一日一兩個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞