賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
Asahi 有獨家技術
美肌

唔同一般Uv420
仲有日本做
比我直上174
想問下抗疲勞鏡片係配淺幾多度?
因為我近視度數去到1050度
一過左1000就要造訂造鏡好貴, 諗緊可唔可以配淺d 唔洗訂造
謝巴打
無追開post 但ive讀你呢科前境如何
想請教淨配全視線鏡邊到平呢?大約幾錢?謝謝
解釋吓pls
Nikon個sales都話seecoat plus同HVLL同級
但用戶feedback就覺得都係Hoya襟刮d..
所以sales claim我唔會當真
http://www.asahi-lite.co.jp/UV3G/lp.html
呢估我都聽過
但日本官網都無咁claim過呀.....
所以我諗美肌功能應該都同紫外線及HEV防護有關....
http://www.tokai.com/en/product/rest.php

不論東海嘅減壓鏡,蔡司嘅digital lens,依視路嘅Eyezen,仲有Hoya 嘅remark,都係將鏡底位置較淺少少度數來令看近放鬆

至於可唔可以配淺d,理論上絕對無問題,不過可能望遠都會差咗,要睇吓自己接唔接受到
屋企有錢可以駁英國optom
呢幾年駁top up/考政府工嘅多
入行嘅無乜
其實都係睇牌子
本地牌子嘅普通1.5一千蚊內大部分地方都做得到
當然呢個要睇自己度數啦
我見有啲4百幾,係咪假架?怕買到假嘢
成日睇電腦, 手機 想配返副平平地 防藍光. 輕身舒服(樣衰唔緊要)嘅眼鏡 有咩牌子/款式推介?
有隻鏡起手你就知gxa 個隻真係差太遠
其實幾多倍防花均用一個公用值去計算
至少日本仔係咁
同等原理
日本仔用同套色版
Usc 6倍
Vg 5倍
其實韓國料輕身架就幾舒服
幾百有隻架
幾百有隻鏡
真係要平送架都未必差
自己摸上手感覺最好
但鏡真係唔好太渣

送個d鏡
冇度數冇資料好難答實
但正常幾舊水搞掂
有咩牌子推介
200度無散光
配1.5 $500見過 有保養卡
依家無框眼鏡
有冇中間連位同腳位係用ultem
以前買過普通金屬框唔襟用

如果有ultem膠諗落好似好襟
請問係邊到配呢?

Swissflex
不過ultem都唔係無敵
做無框細嘅接合位一樣會出事
係講砂膠測試同擺喺盤沙度果幾個test
我知呢d係標準,同drop ball 一樣係標準
不過我未搵到公開嘅result...
以前hoya都會有電子顯微鏡嘅result睇吓
依家d廠咩數據都收埋晒....
Bluekill 平咁多,如果有接近效果就無敵了
同埋鍍膜都有分別啦
但加usc 價錢都幾貴 其實值唔值
得白鏡usc平d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞