賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
雙眼做左白內障手術
左眼6成視力
右眼 三百度散光
配左幅散光鏡 但帶完成日都睇近野會矇
要又帶又除好麻煩 係未配漸進先得?
一樣
都係果隻料
Grilamid=tr90=ultem
都係尼龍類物料

因為人工晶體無調節力
所以要配睇近度數幫一幫
最近係egg配左眼鏡,埋單$1880
鏡框$1080,1.67鏡片要加$800
職員話係本地廠既鏡片,係咪無咁好
同埋感覺上佢地個視光師好求其

我左眼550度散光300、右眼600度散光350
勁麻煩 但漸進會唔會影響渣車?
利伸 未試過漸進
最緊要度數準確,望嘢清晰無頭暈
鏡片品質嘅話即使本地牌子
只要保養得宜用2-3年都仲無乜花嘅,大有人在
渣車要適應(其實係漸進鏡片因為分幾個光區,所以要習慣個用法)
但依家漸進技術比以前好好多,基本上喺屋企用兩三日熟習咗個感覺已經可以行街揸車
當然戴上去即時矇同暈就唔好夾硬來
可能度數焦點要再set
本人近視800度,散光200度,想配1.74鏡加全視線,筆直3000-4000,請問有咩好選擇?
筆直未包鏡框,多謝
1.74 全視線嘅話 3000-4000 都係細牌子/個別地方做緊promotion可能配到essilor
其實理大塊緩減近視增長DIMS鏡

係咪最好小朋友由第一副眼鏡就開始戴效果最好
可以試做新個隻日本鏡

邊度有得買呢種鏡框

不過通常第一副都係單光,一來家長投資問題,二來通常跟進後度數加得快先建議控制近視方案
香港係咪得蔡司

無德國 rodenstock 定太貴無講

不過代理唔太積極,本地對手又多
所以好少講
除左德國制有咩特別
防藍光鏡最抵玩都係Hoya?
漸進鏡有d獨門技術
不過無做開,除非客人要求否則都係Hoya/Zeiss/essilor吧啦
仲有,香港嘅rodenstock唔係全部都德國製的
要coating夠襟又唔介意黃嘅
Hoya Blue Control係唔錯
有咁既事
德國蔡司都幾乎全部鏡唔係德國造啦....
其實一d都唔出奇
巴打有冇平平地 一千蚊樓下嘅太陽眼鏡推介
澳洲quay呢個牌子買唔買得過 都係平時出街用 唔該曬
最緊要夠UV防護
呢個牌子唔熟,無意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞