賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
醫生個種樓上
或驗眼中心個種樓上
我ok 的
果種唔係sell平啦
不過雅蘭間樓上嘅眼鏡城堅多客,d嘢又唔平,真係估唔到
Er...都係個句

商場或地鋪出問題機會相對少
巴打如果淨配HOYA Stellify Blue Control 阻隔藍光眼鏡片 ~800度
邊到配最抵?
見AOJO 1.67 做緊$15XX
呢個價夠配日本制做新版防藍光了

Aojo係連鏡架?
鼻托點清潔
有人會用棉棒加火酒清潔鼻托螺絲位
不過如果已經綠咗色,咁就無得搞,要換了
點樣可以預防?
其實無得預防
因為變黃變綠係因為吸到濕氣同油脂,油脂會令鼻托物料變質(黃/白),濕氣加上灰塵會滋生霉菌(綠/黑)
好多地方換鼻托係免費嘅,我自己會順手清乾淨先換(都係免費)
想一了百了,換金屬/陶瓷鼻托啦..(不過防滑能力會差少少)
有機會只係粒螺絲蝕咗
近視唔好太深都使到的
咁當然鏡架有限制,手造架都有唔同價位
如果出面唔肯幫您整粒螺絲您再講我知,或者影張相比我睇吓點蝕法
可以點影?或者影咩位比你睇 我比88個員工擰佢就話擰唔實蝕左
咁樣?
做咗白內障手術 做完有啲老花要配眼鏡
漸進鏡係咩嚟 有咩唔同 成日聽但成世仔未戴過眼鏡
請問係雙眼做晒定只做咗單眼?
您副眼鏡用咗幾耐?
如果係鏡臂接合位可以用粒長少少嘅螺絲套粒絲帽喺底上下迫實佢
雙眼 但我做完兩隻眼遠視度數都係有分別 一隻150度 一隻100度左右
呢個唔緊要
最緊要兩邊都做咗,同埋兩邊都遠視相對好d, 兩邊都放大
只做咗單邊嘅話就唔建議漸進
簡單講,漸進鏡片,直望望遠,向下睇近

咁樣日常生活就唔需要將眼鏡戴戴除除
咁樣係咪碌隻眼 會唔會好攰
係咁*
大約年半 但如果係入面蝕左 換螺絲應該都無用?同埋我個框得依面見到螺絲only 姐係要整絲帽係底就要整穿個窿
其實唔會
因為正常人就係不停咁碌隻眼嘅
你試吓拎住個電話,睇睇吓再睇電視,你就會明,只係個動作自然到從來都無人留意
即係唔係鉸位鬆
咁嘅話就只有AA大法
不過自己唔好試,十個客用AA十個都會整到一鑊泡咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞