賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
絲印果個會
鐳射打果個唔會
我應該係一隻眼10.25 一隻10.50, 如果兩隻都配10.00, 其中一隻差50 度會唔會太多? 係咪應該可以係配眼鏡果時請視光師比我試下個效果?
絕對需要
歌邊眼度蚊唔同唔出奇,最大忌係雙眼視力唔平衡(除非眼有事/就度數做monovision另計)
我兩邊眼爭幾百度,不過兩隻眼VA都係1.0,所以都無問題
Eyezen 最抵
Eyezen 唔變色的確抵玩
當個人化鏡片就fit哂
再問 咁單計防UV黎講 一般鏡片如果能夠防100%UV咁同太陽眼鏡係咪無分別?
戴左6年con 依排興起想配眼鏡
近視600度 散光250
想配副Zeiss 1.67 平時返工睇電腦用 (唔洗對顏色)

上網睇鍍膜有三隻DV Silver DV Platinum DV BlueProtect
鏡片又有分SV Individual SV Superb Digital Lenses EnergizeMe Lenses
究竟邊隻最適合自己? (Budget $3000 了解左覺得好唔介意再上)

去眼鏡鋪話想要蔡司1.67防藍光佢只係話我散光過200要買Rx同開左個價錢比我 講唔到有網上咁多種類嘅分別 求賜教
Blue protect = Duravision Platinum + 抗藍光膜

SV Asplerical= 單光非球面
Superb = Freeform精密研磨鏡片
Digital Lens = 抗疲勞鏡片
Energize Me SV = 有少少抗疲勞功能嘅入門鏡片,抵用d (Energize me 都有digital 同漸遠,不過後生嘅用SV就得)

如果本身散光已經過咗200,又有戴con,建議用energize me

我見DV Platinum 同 DV BlueProduct 分開 以為要加晒2項

咁如果唔係放工先換眼鏡 係全日都戴眼鏡
SV AS好 定 EnergizeMe SV好呀?
關唔關配唔配足近視事?

謝謝ching
個餐牌咁舊嘅....
依家訂造鏡標準係DVP
Energize me SV 好d
技術先進過單純SV
同埋果少少抗疲勞位睇電話多會幫到手
利申自己戴緊,又係散光過200
好 一於試下
知唔知塊鏡埋單大概幾錢到

份menu係偷偷地影 有冇新嘅share下

散光過埋200係咪仲貴
訂造鏡片只要做到都係果個價
1.67 蔡司最深可以到-600散光
SV AS DVB $3000
SV EnergizeMe DVB $3900
Digital EnergizeMe DVB $4300

又係比多少系列

配Asiana有冇咩特別架 定唔洗搞咁多野
唔需要digital energize me, 只係抗疲勞度數嘅分別
如果個optician夠細心會幫您較好晒鏡架之後度埋數據,幫您決定做asiana定國際版
好 $3900

雖然唔係做顏色related嘅工作
蔡司隻BlueProtect coating會唔會好黃/好藍?我怕我後悔 第一次買貴嘅鏡片 冇好清好透嘅感覺

係咪做返Rx SV AS DVP 算
會黃咗
至於接唔接受到就見仁見智
不過Zeiss 抗藍光最好係反光唔犀利,唔會睇到好多影
但係真心少少黃
有d客眼利到lutina都覺得有偏色頂唔順
我以我依家都係攤晒出來比客自己決定
咁dvp都唔洗配
係咖,如果咁敏感嘅叫佢配返普通不反光算
但亦有人覺得茶茶地黃黃地夠養眼而鍾意prevencia
百貨應百客,無問題呀
琴晚去左眼睛88問佢拎DVB個版睇 係少少黃 不過舒服啲都要配
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞