賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
2000蚊筆直,防藍光非球面1.67鏡 近視400散光300,邊到配好?
對電話/notebook 最有用
泡菜野咩價位
幾百到千零都有
2k 左右落到樓嗎?

印象中genic 都比較偏貴
唔會呀,鏡架都係幾百之嘛...
想問下平日清潔完眼鏡用眼鏡布抹乾之後, 塊眼鏡布應該點處置?

係咪掛起佢浪乾?

同埋一塊眼鏡布咁樣可以用幾耐?
有無話自己prefer 咩牌子?
不過-300散光應該多數要訂造

當然本地牌子會平一截
洗洗佢,風乾啦
用到殘咗就去眼鏡店拎過塊啦
洗眼鏡機會唔會作鍍膜 尤其uv鍍膜
買部平既返屋企每日洗好唔好
係咪都係用清水洗就得
如果真係多油嘅落少少洗潔精,好似「羅」條碗布咁捽完再沖乾淨
你當塊眼鏡布係毛巾就得咖啦
依家賣街嘅光學鏡片d coat 無咁易甩咖啦
不過其實每日用水沖都得
無特別perfer牌子,哩個價錢hoya配唔配到?只係想架連鏡就得。
帶鏡框去眼鏡鋪配係咪多數都得?

淨買鏡片價錢會貴d?
唔該晒 呢個問題困擾左我好耐
師傳想問下
如果想配全視線+防藍光鏡, 筆直要預幾多?

右眼4百度散光, 左眼2百度
架連鏡Hoya 吻水少少
睇吓個框咩價錢
Hoya好在 -300散光都有現貨
其實都唔會
不過有d地方可能做套餐,咁齋配片折扣可能會少d
其實知唔知鏡濾藍光隔到幾多

有鏡話自己可以隔100%

全視線又話隔到
但又有得全視線+藍光
即係全視唔係隔哂?
hoya隻藍光又濾幾多?
小弟 一隻眼五百幾近視 一隻六百幾 散光200
想配非球面 防藍光 有咩推介
筆直1500左右
仲有小弟成日流汗 有咩框唔會比汗整蝕
濾晒所有藍色光,大家睇嘅嘢就會變晒黃色咖啦
一般講緊420-440nm濾15-20% 已經爭足夠日常用,又不會太黃
全視線亦有講過佢地濾嘅比率都係咁上下
需要隔晒嘅係UV
而UV420就連紫光都有部分過濾
400-420nm 其實係可見,但人眼對佢地唔敏感,而佢地嘅能量都有可能對人眼有傷害,所以例如東海/精工就擬倡隔埋佢地
非球面防藍光,呢個價位想品質唔錯嘅Hoya 1.6 折後應該做到

抗腐蝕鏡架,一係鈦,一係韓國TR膠料
您指Hoya myosmart?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞