賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
我咪新人囉
或者閒人
唔係掛
Budget under 2500 有冇咩推介 工作上長時間對電腦 想配返副好D既鏡 550度近視
應該仲漏左masunaga
Lutina 直上
如果for 我尼個度數 防藍光 塊鏡幾錢?
Masunaga 應該continuer 有售
無乜覺眼佢有專門店
好多選擇
您需要抗藍光嗎?
如果怕偏色就揀返標準coat
如果唔係抗藍光鍍膜係一個選擇
抗藍光鍍膜會有色差? btw你會唔會識睇咩臉型應該配咩眼鏡?
好似未有研究顯示抗藍光膜有效保護眼睛,商家佬呃錢用
😊出哂journal
千零
有冇source ?
副眼鏡鏡片層防霧鍍膜冇左
有冇方法可以加返,定要買過塊鏡片?
基本上無防霧膜
有冇散光既colour con?
有既咩牌子?
無知一問

眼鏡布其實幾耐要洗一次
只要有過濾到可見光譜嘅光波的話,就一定會有若干偏色,濾得越多,偏色越明顯(想像吓隻mon三原色有一隻少咗,隻mon嘅色都會有唔同)
除咗而形仲有眉位,眼闊度,鼻樑等等因素會有影響,識就識睇,但最終都係個人喜好
圓形臉係唔係都冇咩選擇 都係配返方形架?
Lutina獨家加入一種化學物質同時降低某段紅綠光譜
所以偏色較少
我自己跟洗衫schedule
暫時研究都係cellular level嘅發現,即係長時間照射紫藍光嘅話感光細胞會受損
始終HEV 會唔會好似紫外線甚至更強嘅x光咁會對器官層面嘅損害,仍然有待證明
即係紫外線會導致白內障嘅關係係極大, 但紫藍光會唔會導致黃斑病變或其他眼睛問題嘅關係就未有足夠多同夠強嘅關係。
同埋另一樣嘢,太陽同雪地嘅HEV intensity與數碼屏幕嘅HEV intensity 都有不同,仲有來自LED業界嘅報告一直話LED 光源對眼睛無害,至於您信邊邊,就睇自己了
我個人睇法係,防藍光功能好似不反光咁,鏡片唔落不反光膜一樣戴得,一樣可以防UV, 但落咗不反光膜嘅話,美觀及舒適都會好咗
所以如果覺得對電腦電話個mon對到唔舒服,又唔介意有偏色嘅話(多與少視乎品牌,可以少到唔覺都唔出奇),防藍光可以係一個方案
近年黃班病變年輕化

能夠想像到既因素我諗都係電子產品

當然要等更多報告證實

但食煙都傾左三十年以上先證實有問題
以前老人家70歲前,較少有黃斑退化,但依家發覺60歲,甚至50歲都有;後生就由以前30歲後,提早到25歲都有。」香港眼科醫學院前院長兼眼科專科醫生周伯展承認,近年黃斑病變患者有上升和年輕化趨勢,以其診所為例,短短五年間,患者人數已增長約20%。

周又稱,雖未有醫學實證證明,惟業界有共識認為,長時間使用電子產品,眼睛長期近距離看事物,容易令眼睛過勞,形成乾眼症,增加患上近視和黃斑病變等風險,而電子產品發出的藍光亦有可能對眼睛有傷害。香港理工大學眼科視光學院副教授林國璋亦提出,近年掌上電子產品如智能手機、平板電腦等大行其道,若螢幕亮度過高,容易令眼睛疲勞,增加患上眼疾機會。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞