賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
本身深近視想配最薄隻鏡
想問下東海同asahi lite既藍光鏡價錢同功能上有咩分別?
我兩隻鏡都有
拎上手問過其它巴打都係東海白d
同埋東海個美肌功能強d
最勁既esc佢都有
好難講
您想物料保濕d
大眼效果明顯d
多色揀d
家有其他要求?
Thanks 兩位
本身都無乜護理對眼 仲後生唔想盲住
但抗疲勞鏡一般會唔會好難適應
主要效果好d同舒服
其實你唔跟佢用法最多無效

浪區相對少
所以一定試上眼
加USC
有冇平
簡單以廠商官網比較吓兩隻鏡

Asahi lite UV3G:
http://www.asahi-lite.co.jp/UV3G/lpE.html
官方提供的保護光譜圖:

東海Lutina:
http://www.tokai.com/en/product/lutina.php
官方提供的保護光譜圖:

簡單比較
單從光譜圖比較,兩者都是希望在一般防UV功能(UV400)之外加強對高能量紫藍光的保護(接近100%阻擋400-420nm的紫光及阻擋440nm以內的紫藍光約20%)達到「防藍抗紫」的效果。單從眼睛保護功能上兩者不相伯仲。

不過東海有1.76超高折射率物料,數字上會比Asahi Lite 提供的1.74物料輕及薄一點點

供您參考
如果您希望看遠足度數(I.e. 清多少少)
但怕眼會變累的話,下一副眼鏡可以考慮抗疲勞鏡片

http://www.tokai.com/en/product/rest.php
但如果眼鏡暫時滿意的話,可以先嘗試提高室內光度及多休息眼睛兩方面著手,畢竟鏡片更換一來需要成本,二來如果習慣不好,鏡片幫助不會有想像中大
近排買咗副新眼鏡 發覺都幾反光 配眼鏡個邊就話係污糟造成 洗完個下係冇咁反嘅 但過咗陣之後又反過 有冇咩解決方法
自己本身戴開邊種?有無咩問題?

連美國都唔再出
樽仔鏡唔建議
眼鏡都滿意 不過鏡片我無錫住用已經花哂
睇下會唔會換埋
我試下改善習慣先
請問配咗咩鏡?
Easilor鏡本身有層膜保護鏡片防止車邊時整花,好多店家都無抹乾淨比客
如果單純多油多塵,唯有洗眼鏡時用少少洗潔精
花晒都有影響的
D光會好爆好化
點都好,再配之前最好驗吓眼,同埋請視光師比您試吓足同唔足度數嘅分別(遠/近)
如果已經較淺度數就未必需要抗疲勞鏡片
連鏡抵玩又多款嘅話請搵zoff果類嘅速食店啦
小弟學生哥配啲平鏡 唔係好識呢啲
副鏡個名係1.67 ASP CR39 UV HMC
係其實本身係個間眼鏡鋪配開 之前個啲都唔反嘅 係唔知點解呢副比較反
Btw thx巴打解答
標準coat其實可以做嘅都係多清潔
好多原因,批次唔同已經有可能

或者您可以影吓塊鏡片您覺得反光嘅時候表面係咩情況(保障私隱勿自爆,除出來影就得了)
睇啱找我
我有成8百幾900百度近視,想問下比較簿嘅鏡幾錢?有咩牌子推介?方便嘅有無鋪頭可以介紹下?唔該!
一見到光嘅地方就反
開個自拍 直頭光到自己個moon
請問配咗咩鏡?
Easilor鏡本身有層膜保護鏡片防止車邊時整花,好多店家都無抹乾淨比客
如果單純多油多塵,唯有洗眼鏡時用少少洗潔精
小弟學生哥配啲平鏡 唔係好識呢啲
副鏡個名係1.67 ASP CR39 UV HMC
係其實本身係個間眼鏡鋪配開 之前個啲都唔反嘅 係唔知點解呢副比較反
Btw thx巴打解答
標準coat其實可以做嘅都係多清潔
好多原因,批次唔同已經有可能

或者您可以影吓塊鏡片您覺得反光嘅時候表面係咩情況(保障私隱勿自爆,除出來影就得了)
一見到光嘅地方就反
開個自拍 直頭光到見到自己個moon
咁誇張....
最平最垃圾嘅大陸鏡都唔會咁樣咖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞