賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
上東海
咩黎?
直上東海啦
最緊要自己搵到舒服同鍾意嘅嘢

視光師巴打講嘅東海,是鏡片廠品牌
佢嘅抗藍光方式係用物料吸收,由於吸收波段不同,所以無咁黃
不過唔係度度有,同埋如果做埋抗疲勞都幾貴
結果做asiana定普通數據?
lm
請問師兄全視線鏡片有邊款又平又抵屌
Hoya好嗎?另外可以提供一下大約價錢嗎?
唔同度數選擇唔同呀
公價我有upload過
請問400-500度近視加100度散光有咩選擇?
另外介唔介意話我知大約邊個po有upload過
全視線Hoya 唔算特別平
不過球面1.6 全視線用HVLL coat,公價兩千幾
(球面全視線平過非球面sensity少少
1.55 度數去唔到超過500度
如果只係-400度印象中做到
唔好用球面啦
Hoya 唔出全視線非球stock
我知啊
直上sensity la
其實幾深色
求問我2年冇驗眼(之前200-300左右)
想配副抗疲勞同防藍光既鏡係咩價位
抗疲勞加防藍光
Hoya Remark 1.5 千零蚊搞掂
想問下普通用家
egg 定 zoff 會好D
咩都唔識
見egg好似貴DD 唔知分別大唔大
只有貴咗
品質一樣 (其實我一直覺得Zoff係好過jins, 講緊香港未有果陣...)
唔該巴打
想問下學生哥筆直有限
會唔會去樓上鋪好過呢D大型連鎖店
呢d舖好在明碼實價,除非您去樓上舖同果個人好熟,唔係一定會比人呢度加一百,果度加幾十咁上
其實月入大約幾多?
以我呢d無視光師牌嘅為例
新入行就12-13K (仲要浸好多年先會有人工加,所以好難請人)
不過做返十年八載,一般都有20K up,當然有人好際遇3-40K都唔出奇
同埋其實有無讀過眼鏡相關course都唔緊要
因為開頭都係執頭執尾行行企企
最重要,新人唔好做同一間超過5年,一定要跳出去睇吓
樓上......
唔係話樓上舖就一定衰,只係依家好多大牌子嘅quick fashion眼鏡店(e.g. egg/zoff/jins等等)呢d舖頭明碼實價,有清晰嘅退換政策,所以對新手來講比較安全,亦漸漸蠶食咗主打低價嘅樓上舖生存空間,始終上到樓上舖好多人諗住平,但最終唔知買咗咩,卻又唔平嘅大有人在。
同埋如果講眼鏡架連鏡套餐,其實好多大舖都有做,款多定少就後話。
最後,驗眼水準同度數保證呢兩樣非常重要,買前一定要問清楚
如果有副架
想配鏡片 係咪 zoff 同眼鏡88 配
都無咩分別
唔知zoff做唔做齋配鏡片
鏡片好多牌子,各有不同功能
如果您去88配,配咩都好,我唔建議配delux
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞