賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
我見以前hoya叫vg coat但依家睇網頁得HVLL

改左名? 定兩樣野
一齊答:
Sensity 嘅灰底會比blue control嘅黃底明顯,所以反而唔算明顯黃,做變茶就唔同啦 曾經有個同事應承咗做少少茶色喺鏡,但又落咗對變茶鏡(變色鏡絕大多數都唔可以染色的),咁點算呢?咪就係上藍光coat,交客時同佢講染咗少少茶底同轉咗隻新coat

High vision long life = Venus guard
日本本土叫VG

上個po有
hoya 球面價錢平幾多
度數不深用球面差不多

搞極都係頭已側
度數新視同散光幾深?
我想問下係咪近視愈深 眼鏡框嘅選擇愈少?
(聽人講有啲框係配唔到厚鏡片)
小弟依家雙眼各500幾

350 1.5x165

sensity仲貴過非球面
貴鏡講得多

咁主流既平鏡片有邊幾個牌子

全部都中國制?
定直頭牌子名都冇
球面鏡多數訂造(就算有都係用舊coat)
非球面就有現成鏡
一千近視二百幾散光
靚嘅可以諗東海1.76 非球面 (要4000倒)
平嘅有本地1.74 (要2000倒)
因為1.67 深散都要千幾
咁嘅度數
變色揀1.55
唔變色嘅1.6非球面
咪抵用
500幾近視,又唔算深
對鏡框選擇應該無乜限制
本地工場牌子
Apollo, Swisscoat, GIA....
未必中國製,不過您睇吓Mitsui Chemicals
同Chemilens 呢兩間主要供應商, 其實都係中國比較多。不過Hoya Stellify 系列, Zeiss clarity 系列,仲有Nikon HCC 系列其實都係中國製
1.55冇得加防藍光?

變色鏡加防藍光要落訂造價
一落訂造價1.6貴1k

全視線依家都隔到藍光
sensity會唔會都隔到
原來GIA就係個隻
American Polylite

我耐唔耐就聽人講話買依款以為美國野
依家係香港依視路嘅附屬公司
500幾嘅話鏡片大概要幾錢?
本地牌子1.67 特超薄 500 -800 倒
戴緊swisscoat 全視線加防藍光加高清
如果再配返類似,依視路vs蔡司vs Hoya邊隻好啲
定配返swisscoat?
swisscoat咁配副鏡幾錢
有冇人覺得新黑驗眼有啲hea 首先我之前去親驗都會熄燈 新黑唔會 然後新黑驗左5分鐘左右就完事 搞到依家驚驗得唔準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞