賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
詳情請TG
上個po有
港島定九龍
請問有無行家收到風精工鏡片比咗邊間做新代理?
唔怪得呢排舊代理力推asahi lite 啦
雖然品質係唔錯
Hoya 十二月應該會出
唔怪得想配副RB框 出面又話冇貨又話要訂 (訂仲要唔講得幾錢)
我直訂官網
唔講得幾錢點訂,一陣訂咗返來開天殺價咪死
好鬼
買左新眼鏡, 想請教下巴打 點樣保養同清潔眼鏡

一般係咪用凍水沖洗 然後用返眼鏡布抹乾?

長遠洗唔洗買部洗眼鏡機? 有無推介

定用眼鏡清潔液/濕紙巾會好D?

新手 有錯請各位屌細力D
巴打我夜晚揸車果陣睇野有眩光, 應該配咩鏡片解決?
正解
除非每日都發現眼鏡好油
否則不需要另外買個洗眼鏡機
我會建議您驗吓眼先,可能度數不夠搞到睇咩都散 不過夜晚揸車最明顯會留意到有呢類問題
我視力兩隻眼都1.0 不過本身比較怕光
即係突然嘅光源(I.e. 對頭車)會比較辛苦?
對頭車大燈同埋比較光既廣告燈箱
配一副偏光鏡有冇用
會暗到您揸唔到車
https://www.zeiss.com.hk/vision-care/zh_hk/zeiss-products/drivesafe-lenses.html

http://blog.hoyavision.com/zh/news/hoya-enroute-%E9%A7%95%E9%A7%9B%E5%B0%88%E7%94%A8%E9%8F%A1%E7%89%87-%E5%85%A8%E6%96%B0%E9%8F%A1%E7%89%87-%E5%B0%88%E7%82%BA%E9%A7%95%E8%BB%8A%E8%80%8C%E8%A8%AD

其實係有鏡片專門針對您遇到嘅問題
佢地嘅做法都係高清精密研磨 + Filter
有人配完擋藍光鏡會覺得好咗,就唔需要上面嘅特製方案
Thx a lot Bro.

其實係沖水洗定係浸水洗? 隻手最好唔好沖/浸住水捽鏡片?

我都幾多油
多油嘅話
開盆凍水,落一兩滴洗潔精,溶咗之後擺副眼鏡落去浸兩三分鐘
然後先至沖水同抹
明白哂

另外, 果D洗眼鏡液 e.g. Zeiss Spray 大唔大用途?
洗眼鏡機多眼鏡嘅會有用
Zeiss spray,有d鏡架長期噴到會唔好,尤其是celluloid/Acetate料
長知識了, 謝謝
好鬼黃
預左要適應
其實好多發展空間
上樓專門驗眼
半專門clinic 連賣眼鏡
醫院
眼鏡店
我買咗個眼鏡框,未配鏡,有冇地方推介?
我成400度,應該要整超薄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞