賣咗十年眼鏡,你問我答(7)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
我上網睇過有人用DriveSafe鏡會好d
亦都有人推薦用一重黃色夜視鏡

邊種好
Zoof d眼鏡係咪cheap雞野
定對無咩要求嘅人黎講已經係唔錯嘅選擇
想問下做野長期對電腦 帶防藍光眼鏡有無用
爬咗陣文,睇吓班美國佬嘅意思:
https://www.optiboard.com/forums/showthread.php/24118-Polarized-lenses-for-night-driving

佢地擔心嘅係喺唔夠光嘅環境有機會有危險
但我都有聽過有人戴Gunnar 隻Amber lens 揸車(呢個真係有d危險,因為gunner 鏡片專對電腦,其實個度數間廠有做過嘢,望遠未必夠清,不過都做過個Case的士司機舊眼鏡VA得0.7,佢日日戴住開工

黃鏡其實都可以一試,我唯一擔心係怕太暗,不過香港同美國又唔同,條街嘅光其實都幾強
對得住個價啦
明碼實價,減少比人呃嘅機會
執相對色無用
本身眼無嘢,唔需要考慮
怕鏡片反光唔好揀鍍膜抗藍光鏡片
眼鏡布應該點洗?就咁掉落洗衣機洗 o唔ok?
Ok的
用前攘一攘d塵會好d
因為我有散光 去邊配都要過千嘅
所以想配好少少
定巴打你上面講個d日本手工鏡
百幾近視 百幾散光
幾年前見亮視點有promotion,配左副唔洗$1000
個檢眼講左好多術語,都唔撚知佢講咩
重點係話抵帶,性價比高

呢排又想轉下款,有咩牌子鏡架耐用?
鏡片洗唔洗配hoya呢d,還是土炮野,分別大唔大?

另外屋企人有副rayban,配番有度數鏡片要幾錢左右
想問下深度近視配唔配到ok鏡
Zoff 唔係全部made in Japan
我早幾日做比個客,普通架連鏡都係880
散光去到400度都係呢個價
工場有鏡就得
Zoff 嘅優勢係快,做埋鏡都係半個鐘...
鏡架抵用兼耐用嘅話都係用韓國ultem物料嘅鏡架啦
連埋普通鏡好多地方都唔使1000

Hoya鏡最優秀嘅地方係防花同襟用

Rayban 換太陽鏡定普通鏡?
配到(其實角膜弧度同結構緊要過度數)
不過深度數好多時都減唔晒度數,依然要戴眼鏡
有度數的太陽鏡,佢隻chromance 算唔算好野
700幾度 有冇機會睇到視力表下向上數第5行

睇嘢自然/舒服

以呢幅圖計,向上第5行係0.8
問過專做orthoK 嘅視光師(即係我舖嗰位),佢話第一對點都會剩2-3百度
雙眼視力0.5以內咖咋

0.8 VA有d深近視客戴足度數都無....

所以如果係諗住用orthoK去考消防,應該無乜可能
過千二度近視, 其實有無必要做矯視等手術?
Fail
首先1200度一定做唔晒
做淨500度有客覺得好好多,有客覺得多餘
同埋手術有風險
咁如果我近視300幾
散光400幾塊鏡其實係咪好貴
想買d潮d嘅
都未必
有d oem廠 600度散光都有現貨鏡
所以除左矯視 冇其他辦法pass?
想買潮d嘅有咩抵玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞